KTPI-voorzitter: ‘Ik heb nooit gezegd dat ik met Nieuw Front wil samenwerken’

Dat de KTPI een samenwerkingsverband wil aangaan met andere partijen mag alleen door de partijstructuren beslist worden. ‘Ik heb nooit gezegd dat ik een samenwerkingsverband met het Nieuw Front wil aangaan’, zegt Willy Soemita, voorzitter van de KTPI, desgevraagd aan Dagblad Suriname. Volgens Soemita vertegenwoordigt het hoofdbestuur de partij in zijn algemeenheid. Het hoofdbestuur heeft wel de bevoegdheid om gesprekken met mogelijke partners aan te gaan, maar de bevoegdheid om een samenwerking met andere politieke organisaties aan te gaan, heeft zij niet. Soemita benadrukte dat noch hij als voorzitter noch Oesman Wangsabesari als ondervoorzitter de bevoegdheid heeft om te beslissen met wie zij wil samenwerken. De partij is democratisch, dat betekent dat een ieder een eigen mening mag hebben.
Over welke richting de KTPI zal opgaan, moet volgens Soemita nog intern beslist worden. ‘De samenwerking met andere partijen is natuurlijk niet uitgesloten. De partij is voorstander van een nationale eenheid en saamhorigheid. Formeel zit de partij nog in de Megacombinatie (MC)’, zegt Soemita. Dit betekent volgens Soemita niet dat zij haar afhankelijkheid als partij prijsgeeft. Bovendien is het een jaar voor de verkiezingen, waardoor de partij voorbereidingen moet treffen voor 25 mei 2015. ‘De partij staat open om met andere partijen te praten’, benadrukte Soemita. DNA-lid en ondervoorzitter van de partij Oesman Wangsabesari zegt nog niets te willen zeggen over deze kwestie. Volgens Wangsabesari is het een gevoelige zaak, aangezien zij nog formeel een samenwerking hebben met de MC. Hij gaf aan dat hij na de begrotingsbehandeling een gesprek zal aangaan met voorzitter Soemita om na te gaan welke stappen verder ondernomen zullen worden. Het is beslist geen publiek geheim dat president Desi Bouterse een splitsing heeft gebracht binnen de KTPI door de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer, Simon Martosatiman, die voortkwam uit de gelederen van Soemita, zonder enige valide reden de laan uit te sturen. Niet lang hierna werd Ismanto Adna door de groep KTPI Nieuwe Stijl voorgedragen als minister van Sport en Jeugdzaken. Hierin had Soemita geen enkele bemoeienis. Ook de onderminister van LVV, Djoemarian Kasanmoesdiran, maakt deel uit van de groep KTPI Nieuwe Stijl.
FR

error: Kopiëren mag niet!