Hardeo Ramadhin: ‘Doekhie liegt in het parlement’

1 Hardeo Ramadhin‘Doekhie liegt in het parlement, hij vertelt alleen leugens en onwaarheden’, zegt politiek-analist Hardeo Ramadhin in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens informatie van Doekhie heeft de huidige regeringscoalitie het zover gekregen om een areaal van 30.500 hectare aan padie in te zaaien. Hij vergeleek dit met de inzaai in de afgelopen regeringsperiode, welke volgens hem slechts 14.000 tot 15.000 hectare bedroeg. Ramadhin kan zich niet indenken dat de volksvertegenwoordiger uit Nickerie zonder na te denken onwaarheden vertelt in ‘s lands vergaderzaal. ‘Ook heel frappant is het feit dat de parlementariërs in de assemblee hem niet hebben gecorrigeerd. Waarschijnlijk weten ze het ook niet beter.’ Volgens de politiek-analist is het van groot belang dat er juiste informatie aan de gemeenschap wordt doorgespeeld.
Ramadhin kan middels documenten aantonen dat Doekhie alleen maar onwaarheden verkondigt. Hij beschikt namelijk over de jaarverslagen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). ‘Minister Kermechand Raghoebarsingh, die vanaf 2005 tot 2010 op het ministerie aanzat, heeft jaarlijks een verslag gepresenteerd dat toegankelijk was voor een ieder.’ Volgens het jaarverslag van 2009 is in het voorjaar een areaal van 26.255 hectare ingezaaid. De najaarsinzaai bedroeg 28.237 hectare. ‘Er is nooit beneden de 20.000 hectare aan padie ingezaaid. Doekhie vertelt alleen maar onzin’, benadrukt Ramadhin.
De politiek-analist merkt op dat vanaf het aantreden van Hendrik Setrowidjojo als minister van LVV in 2010, er geen jaarverslagen zijn gepubliceerd. ‘Er is ook geen beleid op het ministerie’, voegt hij aan toe. Ramadhin is het ministerie meerdere malen om een jaarverslag gaan vragen. ‘Zo was ik eens op zoek naar informatie over de rijstbouw. Toen kreeg ik van een dame die daar werkt, te horen dat er niet zomaar gegevens worden verschaft. Er moet eerst toestemming verleend worden door de minister of de directeur.’ Ramadhin stond perplex toen hij dit hoorde. ‘Dus het ministerie is niet transparant.’ Sinds kort zit Suresh Algoe aan als minister van LVV.
Het is van groot belang dat de informatie te allen tijde beschikbaar is voor een ieder. Zo weet Ramadhin uit het jaarverslag van 2009 dat er in totaal 1038 personen werkzaam waren bij LVV. Hieruit bestond 787 uit lager kader, 179 uit hoger kader en 72 uit middenkader. ‘Ik ben wel benieuwd naar hoeveel mensen nu werken op het ministerie.’ Volgens Ramadhin is het van belang dat Doekhie alle gegevens eerst verzamelt en bestudeert, voordat hij leugens en onwaarheden in het parlement komt verkondigen.
Recent nog heeft Doekhie ook gelogen in het hoogste college van Staat. Toen ging het over het ethanolproject in Wageningen dat uitgevoerd zou worden door Staatsolie. Terwijl president Desi Bouterse in het prille begin zelf aangaf het nut niet in te zien van een dergelijk project en later ook nog aangaf dat het project niet rendabel is, kwam Doekhie met veel fanfare beweren in het parlement dat de president voorstaander is van uitvoering van het project. Waarom het niet in Wageningen tot ontplooiing gebracht kon worden, heeft volgens Doekhie te maken met het feit dat de president rijstarealen niet wilde inruilen voor ethanolproductie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!