Cheung pleit voor gelijke rechten en behandeling LGBT

Het NDP-assembleelid Noreen Cheung heeft gisteren een warm pleidooi gehouden voor de groep lesbiennes, gays, biseksuelen en transseksuelen in Suriname, aangeduid als LGBT’s. ‘Het is politiek incorrect om ze uit te sluiten en niet te respecteren’, galmde de stem van Cheung door de vergaderzaal van de DNA tijdens de begrotingsbehandelingen gistermiddag. ‘We moeten personen met een andere seksuele oriëntatie niet discrimineren. Ze moeten gelijke rechten hebben net als iedere andere Surinamer. Maar in de praktijk is het anders’, zei Cheung. ‘Zijn LBGT’ers alleen goed om te dienen als stemvee of om belasting te betalen?’, vroeg Cheung zich af. Volgens haar is het hoog tijd dat dit vraagstuk ter discussie wordt gesteld in de DNA en dat de wetgeving aangepast wordt.
Volgens Cheung is er een LBGT-platform in Suriname, dat al jarenlang pleit voor onder andere partnerschapsregistratie en pensioenrechten. ‘Maar integendeel worden ze gediscrimineerd en met de dood bedreigd.’ Enkele DNA-leden die buiten de microfoon om lachten tijdens de toespraak van Cheung, kregen flink van langs van de NDP’er. ‘Jullie kunnen erom lachen, huilen of schelden, maar het moet je moeder, vader, broer, zus of een goede vriend zijn. Zijn ze geen mensen’, beet Cheung van zich af. Dat de Afrikaanse landen Oeganda en Nigeria een antihomowet hebben aangenomen, is een schending van de universele rechten van de mens. ‘Deze landen bevorderen juist de mensenrechtenschendingen met deze antihomowetten en dat is een schande.’
Cheung wil ook weten wat het standpunt van de DNA, de regering en Suriname is op dit gebied, ook de standpunten die buiten worden uitgedragen zoals op VN-conferenties. Megacombinatie- fractieleider Ricardo Panka ondersteunde Cheungs standpunt en zei dat het in de grondwet verankerd is dat men geen enkel persoon mag discrimineren op basis van ras, geloof en seksuele geaardheid.
In tegenstelling tot Cheung heeft BEP-parlementariër Ronny Asabina tijdens de begrotingsbehandelingen in 2011 voor veel commotie gezorgd door in de DNA een antihomostandpunt in te nemen. ‘Het is een ziekte net als aids’, zei Asabina doelende op homoseksualiteit. Volgens de BEP’er moet de regering homoseksualiteit niet bevorderen of reguleren, maar met wortel en tak uitroeien.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!