Winston Lackin: ‘Suriname bepaalt zelf waar ambassadeurs worden geplaatst’

‘Suriname bepaalt zelf waar ambassadeurs worden geplaatst en waar niet’, zegt de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, fel tegenover Dagblad Suriname. De Nederlandse zaakgelastigde in Suriname, Ernst Noorman, heeft al maanden zijn verzoek gedaan aan de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken om toegelaten te worden als ambassadeur. ‘Deze aanvraag is nog in behandeling, formeel wordt er nog gebogen over deze kwestie’, zegt minister Lackin met nadruk. Hij voegt eraan toe dat ‘Suriname zelf bepaalt waar ambassadeurs worden geplaatst en waar niet’.
Hoewel door Noorman al maanden geleden een verzoek is gedaan om toegelaten te worden tot ambassadeur in Suriname en dit nog niet is goedgekeurd, heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, reeds geruime tijd aangekondigd dat Nederland weer een ambassadeur krijgt in Suriname.
Buza-minister Lackin verduidelijkt ook dat het geen situatie van reciprociteit betreft. Nu de consul-generaal uit Nederland zijn verzoek heeft aangeboden, betekent dit niet zonder meer dat ook de consul-generaal uit Suriname (Chantal Doekhie) een verzoek zal doen in Nederland. Dit is volgens de Buza-bewindsman helemaal niet het geval.
Opmerkelijk is dat de Surinaamse zaakgelastigde in Nederland 24 maanden moest wachten alvorens haar benoemingsbrevet in handen te krijgen van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans. Dit gebeurde pas op 11 december 2013. Gesteld wordt dat Timmermans eerder geen tijd kon vrijmaken voor dit plechtig evenement dat slechts een kwartiertje duurde.
Sinds april 2012 is er geen Nederlandse ambassadeur meer in Suriname. De toenmalige ambassadeur, Aart Jacobi, werd teruggeroepen door Nederland nadat de amnestiewet werd aangenomen in het Surinaamse parlement in april 2012. Twee maanden was het leeg op de Nederlandse ambassade, totdat Noorman als zaakgelastigde in juni naar Suriname werd gestuurd.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!