VHP-lezing over grensgeschillen met buurlanden

Het Jagernath Lachmon Wetenschappelijk Bureau en de VHP Mediacommissie organiseren op donderdag 24 april in de VHP-vergaderzaal aan de mr. J. Lachmonstraat 130 een lezing met als thema: “Suriname compleet?” De lezing gaat over de grensgeschillen die Suriname heeft met haar buurlanden Guyana en Frans Guyana. De inleider is mr. dr. Lachman Soedamah en als panellid treedt op lsc. Radjen Kisoensingh. De grensgeschillen tussen Suriname en haar buurlanden, ongeveer 18.000 vierkante kilometer groot, zijn een erfenis uit het koloniale verleden. Soedamah heeft vanaf 2009 onderzoek gedaan naar de oorzaken en problemen die ten grondslag liggen aan het nog niet definitief vaststellen van de Surinaamse grenzen. Om een volledig beeld te krijgen over de grensproblematiek van Suriname, zullen naast de bespreking van het grensconflict tussen Suriname en Guyana ook de maritieme grensgeschillen en regelingen tussen Suriname, Frans-Guyana en Brazilië worden belicht. Er zal worden ingegaan op de beslechting van grensconflicten in het regionaal volkenrecht, in het bijzonder in Latijns-Amerika. Met het behandelen van de verschillende grensgeschillen in Latijns-Amerika wordt nagegaan op welke wijze de landen hun problemen hebben aangepakt om tot een oplossing te komen. Verschillende invalshoeken en perspectieven zullen aan de orde komen die ook bij de mogelijke oplossing van de Surinaamse grensgeschillen een rol zouden kunnen spelen. De inleider Soedamah is geboren in het district Nickerie en is advocaat bij Soedamah Advocaten te Amsterdam. De inloop in om half acht s`avonds en de lezing begint om acht uur. Enkele boeken zullen aangeboden worden aan prominenten. Ook voorzitter Santokhi zal zijn visie geven over deze issue.

error: Kopiëren mag niet!