DNA-lid Abdoel: ‘Probleem van ziekenhuizen zal voor groot deel zijn opgelost’

AbdoelDe Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) heeft onlangs een gesprek gehad met vicepresident Robert Ameerali. Bij die gelegenheid is voornamelijk gesproken over de financiële situatie van de ziekenhuizen. Ameerali beloofde dat vanaf volgende week gestart zal worden met het uitbetalen van de ziekenhuizen. Geschat wordt dat het Staatsziekenfonds (SZF) een betalingsachterstand heeft van ongeveer SRD 6 miljoen. De ziekenhuizen hadden als noodmaatregel ingevoerd dat SZF-patiënten moesten bijbetalen bij opname om het verschil in ligdagtarief op te vangen. Vanwege het bereikte resultaat met Ameerali is dat voorlopig aangehouden.
Amzad Abdoel, parlementariër (MC/NDP) en lid van de vaste commissie Financiën, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat het exacte bedrag dat betaald dient te worden niet meer achterhaald kan worden. Dit vanwege het feit dat de stukken van de ziekenhuizen sinds vorige week worden afgehandeld. ‘Door het ministerie van Financiën worden alle reçu’s die betaalbaar zijn gesteld, uitbetaald’, benadrukt Abdoel. ‘In dit kader kan vermeld worden dat het overgrote deel van alle rekeningen van het Academisch Ziekenhuis, die betaalbaar waren gesteld, al zijn uitbetaald. Gisteren werden de rekeningen van het Diaconessenhuis afgehandeld. Een groot deel van de rekeningen van het Streek Ziekenhuis Nickerie zijn ook al afgehandeld.’ Ten aanzien van het Sint Vincentius Ziekenhuis heeft Abdoel de informatie dat de stukken wel zijn gestuurd, maar nog niet afgehandeld kunnen worden omdat de reçunummers ontbreken of het komt niet voor in het systeem van Financiën. De minister heeft de opdracht gegeven om alle stukken van de ziekenhuizen zo spoedig mogelijk af te handelen. Hij verwacht dat met deze maatregelen het probleem van de ziekenhuizen voor een groot deel tot het verleden zal behoren.
Niet bekend is wat er gaat gebeuren met personen die reeds op basis van de noodmaatregel betalingen hebben verricht aan de ziekenhuizen. Wie gaat hen vergoeden? Het SZF of het ziekenhuis, dat inmiddels het geld overgemaakt heeft gekregen van de Staat.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!