Politie was ooit beste kameraad…

De redactie van Dagblad Suriname wordt regelmatig benaderd door burgers die hun ei kwijt willen omtrent misstanden in de maatschappij. Zo werden wij gisteren gebeld door een boze burger, die huiswaarts toog om te schaften en aldaar tot de ontdekking kwam dat er bij haar was ingebroken. Een uur nadat de politie was gebeld, was er nog steeds niemand langs geweest en bij een tweede keer bellen, kreeg de gedupeerde een grote mond van de sterke arm.
Het gesprek werd gewoon verbroken
‘Het is de tweede keer. Eerst woonde ik ergens anders, toen werd er daar in een week twee keer ingebroken. Daarom ben ik verhuisd naar deze plek, waar ik zelf een huis heb gebouwd. En vandaag ontdek ik dat het weer is gebeurd.’ Volgens het slachtoffer is alles overhoop gehaald en heeft zij langer dan een uur staan wachten tot de politie ter plaatse kwam. Toen zij vervolgens weer belde naar het nummer 115 kreeg zij de schrik van haar leven. ‘De manier waarop ik te woord werd gestaan, vond ik echt erg! Er was een dame die tegen me zei dat ik gewoon maar moest wachten, omdat er meer mensen voor mij waren. Ze wenste mij een fijne dag en vervolgens werd het gesprek gewoon verbroken..!!!!’
Hoe ze sprak blijft me bij..
Het slachtoffer vraagt zich terecht af waarom zij zo te woord wordt gestaan door iemand bij een telefonische hulpdienst. ‘Je zou toch mogen verwachten dat zo iemand er enigszins rekening mee houdt dat mensen haar in paniek bellen. Dit is toch geen manier om met elkaar om te gaan?’ Uiteindelijk is de politie na bijna anderhalf uur bij het slachtoffer verschenen. ‘Ze konden geen afdrukken nemen van bepaalde dingen en na wat praatjes zijn ze weggegaan. Het blijft me echter bij hoe die dame tegen mij heeft gesproken, dat kan echt niet!!’
Extra acties
De politie is onlangs gestart met extra acties om de criminaliteit terug te dringen. Uiteindelijk werd er extra gesurveilleerd op straat, zijn er aardig wat boetes uitgedeeld aan degenen wiens autopapieren niet in orde waren. Ondertussen gaat men gewoon door met het plegen van inbraken en berovingen. De burger, die uiteindelijk betaalt voor de diensten van het politiekorps, is hiermee niet geholpen en gezien de manier waarop men de burger te woord staat, lijkt het alsof de burger de last is en de crimineel vrij spel heeft.
Dievenijzer
Tevens werd er enkele jaren geleden, aan het begin van de huidige regeringsperiode, aangegeven dat men in Suriname niet langer van dievenijzer gebruik zou hoeven te maken. De praktijk laat zien dat er geen verandering in is gekomen en dat het aantal inbraken zelfs is gestegen. De burger dient zichzelf nog steeds te kooien om veilig te blijven. Het is echter de taak van elke regering om een bevolking veilig te houden. De bevolking is namelijk ook de beroepsbevolking en zolang deze niet alle faciliteiten en medewerking krijgt om een goed en gezond leven te leiden, zal zij nooit volledig in staat zijn een land op te bouwen.
Log orgaan
Dat ons politiekorps een log orgaan is, blijkt simpelweg uit het aantal agenten dat te zwaar is. Dat is een duidelijk kenmerk van een niet actieve levensstijl, en misschien ook wel werkwijze. De meest gehoorde grap in de volksmond over een nieuwe lichting agenten is standaard: ‘Ai, nu zijn ze nog slank, kijk maar over een paar jaar..’ Het lijkt erop dat het minister Belfort niet is gelukt om zijn passie voor sport en gezondheid over te brengen naar het korps. Als die extra acties intern waren gehouden, dan had het waarschijnlijk ook meer effect gehad en zouden er minder mensen bellen naar 115.
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!