‘A juru no beng doro ete meester’

Dit is de opmerking die de notoire inbreker Iwan Landveld maakte toen hem de vraag werd gesteld waarom hij niet eerder naar een afkickkliniek was geweest voor zijn drugsverslaving. Landveld kreeg een gevangenisstraf van twee jaar en drie maanden opgelegd van kantonrechter Robert Praag, omdat hij op verschillende tijdstippen in drie verschillende woningen heeft ingebroken en goederen heeft weggedragen. Het eerste strafbare feit werd op 13 maart 2013 gepleegd in de woning van W.E., waarbij Iwan een hydrofoor, koperen buizen en een druktank heeft weggenomen. De verdachte bekende het strafbare feit gepleegd te hebben, maar vertelde via het raam van de woning naar binnen te zijn gegaan en niet de sloten van het hekwerk kapot te hebben geslagen. Ook zou hij de spullen alleen naar buiten hebben gebracht, omdat zijn comparant, een zekere ‘Zware’, de spullen zou komen ophalen. Het tweede feit pleegde hij in de periode tussen 14 en 17 maart 2013. Deze keer was het een woning van G.M., waarbij hij een kettingzaag en schuurmachine heeft ontvreemd. Het derde feit was op 9 januari 2014 in de woning van D.H. Landveld werd op heterdaad in de vliering van de woning betrapt. Na door de sterke arm aan de tand te zijn gevoeld, heeft de verdachte aanwijzingen gedaan, waarbij hij aangaf vanaf 2012 in zestien woningen te hebben ingebroken. Achteraf bleek inderdaad in de andere woningen te zijn ingebroken. Op de zitting verklaarde Landveld dat hij onder druk van de politie verkeerde verklaringen heeft afgelegd. Hij gaf wel toe vanaf zijn vrijlating uit de gevangenis in 2012 in zeven huizen te hebben ingebroken. De verdachte verklaarde geen vaste woonplaats te hebben en dat hij het moeilijk heeft met het dagelijks leven, waardoor hij steeds overgaat tot het plegen van strafbare feiten. De magistraat hield rekening met het feit dat de verdachte wilde afkomen van zijn verslaving en legde de vordering van het Openbaar Ministerie van twee jaar en zes maanden opzij. Hij legde Landveld een iets mildere straf op.
FR

error: Kopiëren mag niet!