Onvergetelijke zondag voor Bakkienezen en Alliancers

jikjVoor veel mensen die al jaren wonen op de plantages Alliance en Bakkie (Rheynsdorp) kwam er afgelopen weekend eindelijk zekerheid. Tientallen mensen kregen namelijk uit handen van minister Relyveld van RGB een bereidverklaring (BV) uitgereikt. Voor vele bewoners kwam daarmee een einde aan flink wat jaren van onzekerheid omtrent de grond waar zij op wonen en werken.
Geen franchepane meer!
De BV geeft alleen aan dat de regering bereid is de grond toe te wijzen. De bewoners dienen nu nog enkele procedures te volgen en pas daarna zullen zij de uiteindelijke beschikking krijgen. Van de minister en de dc, Ingrid Karta-Bink, kregen zij de toezegging dat zij daarin ondersteund zouden worden. Minister Relyveld drukte de bewoners op het hart ook echt gebruik te maken van die optie. Verder gaf de minister aan te hopen dat er niet langer mensen zouden komen om de bewoners ‘franchepane te vertellen’. Hij zei zich er bewust van te zijn en dat er zelfs bewijzen waren, dat er vaker beloftes waren gedaan aan de bewoners en dat die nooit waren nagekomen. Bewoners was zelfs geld ontfutseld.
Pas na 61 jaar
Op Alliance werden de meeste BV’s uitgereikt. “Alliance is sinds 1953 een staatsbedrijf. Het is altijd in de bedoeling geweest dat de arbeiders een stuk grond zouden krijgen. Waarom het zo lang duurde, weet ik niet”, aldus dc Karta-Bink. “Het heeft wel 61 jaar geduurd, maar nu is het zover.” De dc is blij met de ontwikkelingen in haar district, maar wil niet met alle eer strijken. “Nee, dat wil ik corrigeren. We doen het hier samen. Dat is namelijk de kracht!” In een apart gesprek gaf de dc tevens aan dat zij het advies had uitgegeven om in totaal 2000 mensen te voorzien van een beschikking of BV. “We hebben er dus nog een hoop te gaan!”
Niet partijgerelateerd
In eerste instantie leek het weer een propagandistisch evenement te worden. Diverse bewoners hadden een Pertjajah Luhur- of NDP-shirt aan en er kwamen zelfs vlaggen aan te pas. Henk Herrenberg was er namens de president en gaf namens hem ook aan dat het niet de bedoeling was dat zulke evenementen partijgerelateerd werden. “Kijk, die vlaggen mogen wel. Maar het mag niet overheersen. Het is namelijk de taak van de regering om voor dit soort dingen te zorgen, ongeacht op welke partij de burgers hebben gestemd”, aldus Herrenberg. In een apart gesprek benadrukte hij nogmaals dat het van de president uitkwam. “Hij heeft het zelfs over de paarse vlaggen. Het hoeft allemaal niet te overheersen, we doen gewoon ons werk.”
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!