Ontstressen middels ademhaling

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk, stress in ons land. Zeker voor buitenlanders lijken we wel een land waar alles ‘tamara’ kan en we constant zeggen ‘no spang’. Toch is er een stichting die zich richt op het creëren van een stressvrije samenleving in ons land. Het is Stichting Art Of Living en zij willen het gestelde doel bereiken middels cursussen, trainingen en workshops de zij aanbieden. Soms kosteloos, soms tegen een kleine bijdrage. ‘We werken op vrijwillige basis en het geld is om de kosten eruit te halen’, aldus Cherryl Kaboel, een van de vrijwilligers bij de stichting.
De zwarte Power Ranger
Tijdens een van die trainingen leert men deelnemers ontstressen middels verschillende ademhalingstechnieken. ‘Als we de kranten openslaan, zien we meteen de tekenen van stress. Al die delicten die beschreven worden, zijn uitingen van stress. Nu is dat niet goed te praten, zo van ‘ik had stress dus daarom..’, maar dat is om aan te geven dat er wel degelijk stress is in onze samenleving’, aldus Daood Hussainali, van huis uit geoloog maar iemand die uit eigen ervaring spreekt over de invloed van stress en wat ademhalingstechnieken daarbij kunnen betekenen. ‘Ja, ik was echt een vechtersbaasje als kind. Zodanig dat mijn moeder me bracht naar een psychiater. Toen bleek dat ik gewoon teveel naar Power Rangers had gekeken, ik dacht dat ik de zwarte Power Ranger was’, vertelt hij lachend. Uiteindelijk kwam hij terecht bij een workshop van Stichting Art Of Living. ‘Ik merkte pas op latere leeftijd dat ik er veel van had opgestoken. Mensen vragen bijvoorbeeld altijd waarom ik zo gemakkelijk vrienden maak. Nou, bleek achteraf dat het een onderdeel was van die cursus waar ik als kind terecht was gekomen.’
Art of Meditation
Vrijdag was er een workshop ‘Ademhalingstechnieken’, gegeven door de stichting. Deze was gratis te bezoeken door geïnteresseerden. ‘Volgende week hebben we ook een driedaagse cursus, Art of Meditation, op 7, 8 en 9 april. Daarvoor komt een van onze grote meesters over uit Amerika. Dat is niet gratis, maar we hebben een speciaal tarief voor studenten en zestigplussers’, vertelt Kaboel. De kosten voor de driedaagse workshop zijn SRD 180 voor volwassenen, voor studenten en senioren SRD 150. ‘We zullen in mei, van 26 tot en met 29 mei, een megacursus geven. Die kost voor volwassenen SRD 140 en het gereduceerde tarief is dan SRD 85.’ De megacursus wordt georganiseerd om met een zo groot mogelijke groep te kunnen mediteren. ‘Kijk, het effect van een persoon straalt uit naar zijn of haar omgeving. Kun je nagaan wat het effect zal zijn van zo een grote groep mensen tegelijkertijd?’, aldus Kaboel.
Abracadabra
Dat het voor sommige mensen wat zweverig kan overkomen of misschien wel op abacadabra lijkt, is geen probleem. ‘Soms is het ook leuk om abracadabra mee te maken, toch?’, zegt Daood lachend. Naast ademhalingstechnieken wordt er ook aandacht besteed aan de diverse bronnen van energie, yoga, meditatie en de positieve staat van gedachten. Wie meer wil leren over stressvrij leven en over de technieken die daarbij toegepast kunnen worden, kan terecht op www.artofliving.org of bellen naar 482097 of 8524229. Stichting Art Of Living bestaat al 16 jaar in Suriname en doet haar werk met behulp van vrijwilligers.
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!