Julian With:“Edunet poll kan je in de prullenmand gooien!”

“Een online poll moet altijd een wetenschappelijke basis hebben. In het geval van Edunet kan de uitslag gewoon in de prullenmand gegooid worden. Het systeem deugt niet.” Dit zegt criticus Julian With. Hij laat niets heel van de internet poll van de website Edunet van Sheila Mijnals.
Bij het houden van de poll moest Edunet rekening hebben gehouden met de representativiteit. Volgens With heeft men op de eerste plaats een website nodig waar mensen op kunnen gaan om te kunnen aangeven wie zij de beste presidentskandidaat vinden. Dan rijst de vraag hoeveel van deze mensen binnen de Surinaamse populatie toegang hebben tot het internet en dit medium. “Ik heb niet het gevoel dat zelfs vijftig procent van de Surinaamse bevolking over internetfaciliteiten beschikt”, benadrukte de psycholoog.
In het geval van Edunet hebben bepaalde mensen meerdere malen op een kandidaat kunnen stemmen, waardoor de websitebeheerder een heel mooi uitslag aan de Surinaamse gemeenschap heeft kunnen presenteren. Om dit te voorkomen moest de website controleurs hebben die na kunnen gaan of de verzamelde informatie correct is. Hetgeen Edunet gepubliceerd heeft, is daarom volgens With ‘natuurlijk leuk om te lezen, maar een politicus moet zich niets van deze resultaten aantrekken en aannemen dat de informatie die daar aangegeven is, op waarheid berust’. Bovendien wordt er volgens de criticus een verkeerd beeld geschapen waarin president Desi Bouterse als grote winnaar uit de bus komt. Dit is volgens With niet juist en misleidend.
In de recente uitslag van de online poll op Edunet kwam de huidige president, Desi Bouterse, met 54.962 hits als grote overwinnaar uit de bus. Enkele attente burgers brachten onder de aandacht van Dagblad Suriname dat bij deze online poll de mogelijkheid bestond om meerdere malen op een bepaalde kandidaat te stemmen. Een persoon gaf aan zelfs meer dan 50 keer voor kandidaat Desi Bouterse gestemd te hebben, waarbij hij ook nog op de andere kandidaten heeft kunnen stemmen. Bovendien konden buitenlanders ook een stem uitbrengen. Er was geen enkele beveiliging ingebouwd in deze poll, waardoor manipulatie mogelijk is.
Volgens de eigenares van Edunet, Sheila Mijnals, had zij vanaf het begin kenbaar gemaakt dat het niet om een wetenschappelijke poll ging. Dit geeft een totaal vertekend beeld van de Surinaamse werkelijkheid. In totaal hebben 157.242 personen gestemd op de poll op Edunet. ‘Wilt u rechtstreekse presidentsverkiezingen in 2015 en wie is uw favoriete kandidaat?’, was de vraag. Van het totaal is 89% voorstander van rechtstreekse presidentsverkiezingen.

error: Kopiëren mag niet!