Nationale Bloedbank verruimt openingstijden voor werving donoren

De Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaams Rode Kruis heeft altijd een tekort aan bloed. De bank is daarom opzoek naar creatieve manieren om aan de vraag te kunnen voldoen. ‘Een van de redenen die door mensen wordt aangegeven om de bloedbank niet te kunnen bezoeken, is dat ze het druk hebben’, zegt Janice Robinson, coördinator Donorbeleid en Communicatie. Om hierin tegemoet te komen, heeft de Bloedbank gemeend om de openingstijden te verruimen naar dagelijks van 7.00 uur ‘s morgens tot 8.00 uur ‘s avonds.
Met de verruimde openingstijden hoopt de bank zoveel mogelijk aan de vraag te kunnen voldoen. De openingstijden zijn sinds afgelopen maandag aangepast en de groep die gebruikmaakt van de verruimde openingstijden zijn nieuwe donoren en donoren die lang niet zijn geweest, zegt Robinson. De Nationale Bloedbank is de enige leverancier van bloedproducten in Suriname en de Bloedbank is afhankelijk van vrijwillige donaties. Het bloed wordt geleverd aan alle 5 ziekenhuizen in Suriname. Aan het eind van de week zal er worden geëvalueerd als de verruimde openingstijden eenmalig of blijvend zal zijn.
Iedereen tussen 18 en 55 jaar met een minimaal gewicht van 50 kg en een gezonde levensstijl mag bloeddonor worden tot het 70ste levensjaar. Alle bloedgroepen zijn hard nodig, zegt Robinson. Het is ook belangrijk dat de donoren regelmatig bloed doneren. Voor de vrouwen is het maximaal 3 keer per jaar en voor de mannen is het maximaal 5 keer per jaar.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!