‘Regering Bouterse tegen ontwikkeling rijstsector’

Parlementariër Asiskumar Gajadien ziet geen bereidwilligheid bij de regering Bouterse – Ameerali om de rijstsector te ontwikkelen. “Terwijl de rijstboeren blijven vragen om de extraheffing op motorbrandstoffen terug te geven om het hoofd boven water te kunnen houden in deze sector, geeft de regering aan bevriende bedrijven in de mijnbouw- en houtsector algemene vrijstelling van verbruiksbelasting bij de invoer van motorbrandstoffen. Het gaat hierbij om miljoenen SRD’s per maand.” Gajadien stelt dat de regering zich erg discriminatoir opstelt tegen de rijstboeren die op straat moesten komen voor restitutie van de extraheffing op de motorbrandstoffen en deze tot nu toe geen antwoord hebben gekregen van de regering.
Gajadien vindt dat de regering argwaan oproept als hij sedert oktober vorig jaar tijdens diverse aangelegenheden de minister van Financiën vraagt naar een overzicht van de bedrijven aan wie vrijstelling van verbruiksbelasting verleend is bij de invoer van motorbrandstoffen. ‘Alleen het feit dat na zes maanden de regering niet over de brug komt met de gegevens, geeft al aan dat er iets misloopt daar, want dan heeft men iets te verbergen’, geeft Gajadien zeer geïrriteerd aan. ‘Alleen al aan de weinige informatie die ik zelf heb moeten uitzoeken, zie ik dat de bedrijven onder toeziend oog van het ministerie van Financiën misbruik maken van deze gelegenheid. De Staat ontbeert maandelijks enkele miljoenen aan inkomsten en het zal mij niet verwonderen dat de motorbrandstoffen verkregen met een vrijstelling komen in de samenleving tegen een andere prijs. Dus de bedrijven maken dan verder ook winst uit de verkregen rechten van de overheid en dat ten koste van de samenleving.’
Gajadien daagt de minister van Financiën uit om openheid in deze kwestie te geven, zodat de samenleving zelf kan beoordelen wat zich afspeelt met de vrijstellingen.

error: Kopiëren mag niet!