NPS Paramaribo: ‘Regering take your bundle and go home’

In verband met de Internationale Dag van de Vrouw vergaderde de onderafdeling Ephraimzegen van de NPS-afdeling Paramaribo met buurtbewoners. Voorzitter Judith Faerber van de kern hield haar gehoor voor dat zij enkele jaren vanuit een middenklasse wijk moest verhuizen naar Ephraimzegen. De woon- en leefomstandigheden in sommige gebieden van Ephraimzegen toen voldeden niet aan de minimale eisen. Na zoveel jaren blijkt nog steeds dat water, licht en sanitaire voorzieningen ontbreken, ondanks de grote beloften van deze regering. Zij overhandigde namens de NPS-vrouwen de aanwezige vrouwen een presentje en deed een beroep op om hun actiever te participeren in de politiek en hun wijk. ‘Sluit je aan bij de kern Ephraimzegen, zodat wij ons buurtwerk kunnen voortzetten met meer kracht.’ Een ledenregistratie die avond leverde 55 nieuwe leden op.
De afgevaardigde van het hoofdbestuur, Murwin Leeflang, kon het zich niet voorstellen dat deze regering lef heeft om nog over een sociaal akkoord te praten, terwijl zij de gepensioneerden op straat laat komen vanwege het intrekken van het staatsbesluit door Bouterse, dat de regering Venetiaan instelde om de pensioenen waardevast te maken. De verhoging van de AOV en AKB zijn goede besluiten van de regering, maar als je het weer afpakt door hoge prijzen in de winkels en de governement take, dan is het ‘wer bruku, pur bruku’. De schrikbarende vormen die de criminaliteit aanneemt, gaf hem aanleiding de aanwezigen op te roepen hun dievenijzer niet weg te halen zoals de president dat beloofde. Wees altijd alert. Minister Belfort moet geen criminelen oproepen zich aan te melden, maar effectief beleid voeren hen op te sporen, vervolgen en te berechten.’
De secretaris van NPS Paramaribo, Sunil Oemrawsingh, gaf aan dat in principe politiek geluk en welzijn moet brengen voor de samenleving, maar dat de samenleving ook goed op zichzelf moet letten. Hij refereerde naar een onderzoek ‘Langa yu anu gi wan gesontu Sranan’, waarin alarmerende cijfers naar voren kwamen. Een groot deel van de Surinamers is te zwaar, waardoor allerlei gezondheidsproblemen als diabetes en hoge bloeddruk met complicaties zich voordoen. ‘Wij moeten meer bewegen’, zei hij. De NPS zal de wijken moeten versterken bij regeermacht, zodat onder andere looppaden, fietspaden en de fysieke activiteiten toenemen bij de bevolking. De politieke voorwaarde is wel dat deze regering haar ‘bundle’ moet nemen en vertrekken.
John van Coblijn, voorzitter van de afdeling Paramaribo, riep op deze meeting de vrouwen op om hun stempel te drukken in de politiek. ‘NPS heeft genoeg hardwerkende capabele vrouwen, die elke functie in de partij en in het land kunnen innemen. Ik zal uw partner zijn in die strijd. De afgelopen periode heeft NPS Paramaribo vele wijken bezocht en geconstateerd dat de armoede met grote vaart toeneemt onder deze corrupte regering. Verspilling van onze middelen is aan de orde van de dag.’ Van Coblijn verwees in dit verband naar de meest recente corruptiezaak die ondernemer Jhauw naar voren bracht, waar met facturen aangetoond is dat er overgefactureerd wordt en regering Bouterse onze belastinggelden betaalt aan vriendjes. ‘Wij zijn in een crisis beland. Pa lanti kan haar betalingsverplichtingen niet nakomen. Aannemers, jongeren die gewerkt hebben voor Carifesta, onderwijzers, naschoolse opvangpersoneel en vele anderen kunnen hun geld niet ontvangen. Allemaal vanwege het verkwistend en corruptief beleid. Wij moeten zo snel als mogelijk overnemen, omdat wij steeds verder zakken in de put van de armoede.’ Tot slot riep Van Coblijn de vrouwen op om samen met hun kinderen een halt te roepen aan deze regering en samen met de NPS de positie van Suriname te wijzigen vanaf 25 mei 2015, ‘zodat u en uw kinderen voordeel aan zullen hebben’.

error: Kopiëren mag niet!