Meeting Unasur Gezondheidsraad in Suriname

Deze week wordt de achtste Zuid Amerikaanse Gezondheidsraad van Unasur gehouden in Suriname. Het doel van de raad is om het gezondheidsbeleid binnen Unasur-landen gelijk te laten lopen. De focus voor Suriname ligt deze dagen bij de gezondheidsissues zoals obesitas en overgewicht, dengue en chikugunya alsook beleidsvoering. Bolivia is afwezig vanwege overstromingen waarmee het land te maken heeft. Minister Blokland van Volksgezondheid opende de meeting en gaf aan dat belangrijke stappen genomen worden om aan het beleid van de raad te kunnen voldoen. Deze is opgericht met het doel verbetering van de levensomstandigheid van Zuid Amerikaanse burgers. Miriam Naarendorp, hoofd van de Farmaceutische Inspectiedienst, gaf aan dat gezondheidsvraagstukken middels internationale en regionale samenwerking moeten worden aangepakt.
Tijdens de meeting wordt gekeken naar de issues die de meeste aandacht behoeven. Er wordt ook gewerkt aan de interne organisatie. De raad is al langer dan een jaar niet meer gehouden. “Als de trein stopt, dan moet je heel veel stoken om hem weer op gang te brengen”, zegt Naardendorp.
Bij de voorbereiding van de meeting zijn veel internetmeetings gehouden. Met behulp van de huidige technologie kunnen participerende landen gemakkelijk via internet ontmoetingen houden om issues te bespreken. Er is veel voorwerk verricht, de landen zijn al maanden bezig met de voorbereidingen. Sinds oktober vorig jaar zijn er tenminste vijf internetgesprekken geweest. Daarnaast worden veel bilaterale gesprekken gevoerd zodat de meeste participerende landen elkaar al kennen. Dit maakt een raad gemakkelijker, omdat men al weet wat er van elkaar verwacht kan worden.
Wat er binnen de Unasur wordt besproken, gaat naar de ministers van Volksgezondheid. Hiermee worden besluitenlijsten samengesteld. Één van de punten op die lijsten is obesitas. “Surinamers bewegen te weinig en daarom zijn er veel hart- en vaatziekten. Dit laat de kosten uit de pan vliegen. Het haalt mensen uit het productieproces. De vraag is dan ook hoe we daarmee omgaan”, aldus Naarendorp.
Een ander belangrijk punt op de lijst is een algemene ziektekostendekking. Veel landen zijn ermee bezig.

error: Kopiëren mag niet!