Odesur: Jair Tjon En Fa steelt show in Velodrome

Jair Tjon En Fa in actie in de Velodrome in Chili tijdens de Zuid-Amerikaanse Spelen
Jair Tjon En Fa in actie in de Velodrome in Chili tijdens de Zuid-Amerikaanse Spelen
SANTIAGO – De Surinaamse wielrenner Jair Tjon En Fa heeft de show gestolen in de Velodrome Peñaloléno, het gloednieuwe wielrenhal in Chili, op de Zuid-Amerikaanse Spelen. De prestatie die hij in de achtste finales van de 200m sprint neerzette, maakte dat een ieder in de Velodromo kippenvel kreeg. Onder een luid gejuich, asof Tjon En Fa een Chileen was, werd hij gefeliciteerd met een staande ovatie. In de achtste finales, een knock-outrace, stond Tjon En Fa tegenover de Argentijn Pablo Perruchoud. De 20-jarige Surinamer had al eerder gewonnen van deze Perruchoud. Bij de 200m sprint mogen de wielrenners voor de start van de race wat snelheid opbouwen. En hier start de psycholigische oorlog van wie eerst weggaat en wie achtervolgt. Meestal wint de wielrenner die het voortouw neemt, onmdat die de kans heeft zijn achtervolger te hinderen als die hem wilt inhalen. De Argentijn nam in de race tegen Tjon En Fa in de opbouwfase. Vlak voor de startlijn probeerde Tjon En Fa hem in te halen, maar Perruchoud hindered hem goed. Daar de parcour maar 200m is en binnen 10 seconden de race is afgelopen, koos Tjon En Fa voor een moeilijke weg om de Argentijn te verslaan. Nadat hij in de eerste 100m achter hem fietste, maakte hij in de laatste 100m een grote bocht in de buitenbaan en op eigen kracht en snelheid versloeg hij Perruchoud vlak voor de finish lijn. Deze actie van Tjon En Fa, die niet door een ieder gedurfd wordt, deed de Velodrome op zijn grondvesten schudden. Supporters van alle landen, natuurlijk behalve die van Argentinie, gaven hem een staande ovatie. En dat ook nog voor bijna 5 minuten. Niemand was zo blij als zijn moeder Debby, die speciaal voor deze race naar Chili is afgereisd. Ze sprong letterlijk de lucht in.
In de voorronde, waaraan 14 wielrenners meededen, eindigde Tjon En Fa op de 6de plaats overall met een tijd van 10.199 seconden. De voorronde was een individuele tijdrace. De beste 12 sprinters plaatsten zich voor de achtste finale. Hier kwamen de racers in een knock-outfase tegen elkaar, waarbij 1 uitkwam tegen 12, 2 tegen 11 enz. Tjon En Fa kwam uit tegen de nummer 7 Perruchoud. Tjon En Fa heeft zich nu geplaatst voor de kwartfinale, welke straks om 11.4 uur wordt gereden in de Velodrome. Nu is de Surinaamse wielrenner gekoppeld met de Colombiaan Santiago Ramirez. Deze had de derde snelste tijd geboekt in de voorronde. Eerder had Tjon En Fa al tegen hem geraced en verloor nipt. Hij is erop gebrand om Santiago te verslaan. ‘In deze race ga ik proberen de leiding te nemen en hem laten achtervolgen. Ik denk dat ik sneller kan gaan in de kwartfinale dan in de kwalificatieronde’, geeft Tjon En Fa aan. Indien hij de kwartfinale overleefd, komt hij vanavond om 19.30 uur uit in de halve finale en een uur later in de finale.
Jaswant Gajadien

error: Kopiëren mag niet!