Wereld Consumentenrechtendag: ‘Jongeren moeten goed worden ingelicht’

Jongeren moeten goed worden ingelicht.1Voor de Afdeling Consumentenzaken van het ministerie van Handel en Industrie is 15 maart een hele belangrijke datum. Het is dan namelijk Wereld Consumentenrechtendag en voor haar staat daarom ook de hele maand maart in het teken van de consument en haar recht. “Men kan veel activiteiten van ons verwachten!”, aldus Danielle Sumter van de afdeling Consumentenzaken.
Assertief optreden
“We willen de mensen zoveel mogelijk bewust maken van hun consumentenrechten en –plichten”, aldus Sumter. Daartoe zullen er dus veel activiteiten worden georganiseerd, waarvan een groot deel ook is gericht op jongeren. “We gaan naar lagere scholen, we kiezen misschien een muloschool uit, maar zullen ons vooral focussen op middelbare scholen. We willen dat er vanuit jongeren de cultuur ontstaat dat men assertief genoeg gaat zijn om op te treden op het moment dat één van hun rechten als consument wordt vertrapt. Jongeren moeten goed worden ingelicht!” Op 14 maart zal de afdeling ook informatie verstrekken op het Natin en daar zal ook de minister van Handel en Industrie bij aanwezig zijn, volgens Sumter.
Consumentenrevolutie
“Een ieder is een consument. We willen ervoor zorgen dat men waar voor zijn of haar geld krijgt. Dat is wat wij proberen te garanderen door te zorgen voor bewustzijn en een beleid te creëren wat daarop aansluit.” Naast bezoeken aan de scholen zullen er bijvoorbeeld ook paneldiscussies worden georganiseerd. Volgens Sumter zal Consumentenzaken ook de DNA betrekken, evenals de Staatsraad. De afdeling lijkt wel op een consumentenrevolutie uit te zijn, zoveel activiteiten worden georganiseerd in de komende weken. “En of, dat is prachtig gezegd, een consumentenrevolutie!”
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!