Paramaribo Zoo: ‘Tamanwa is geen killer’

Paramaribo Zoo Tamanwa.1
paramaribo Zoo Tamanwa.2De Reuzenmiereneter of Myrmecophaga tridactyla, in Suriname bekend als de Tamanwa, was de afgelopen dagen nadrukkelijk in het nieuws. De Paramaribo Zoo wil de correcte informatie over dit dier geven, aangezien er door onjuiste, onvolledige of verkeerde informatie een verkeerd beeld van deze diersoort kan ontstaan, met alle noodlottige gevolgen van dien.
Allereerst betreurt ook de Paramaribo Zoo het heengaan van de persoon die in een confrontatie met een Reuzenmiereneter terechtkwam, en condoleren wij de familie en nabestaanden. De Paramaribo Zoo heeft echter ook een educatieve taak om de samenleving van de juiste informatie te voorzien.
De Tamanwa is de grootste soort uit de familie van de miereneters. In Suriname kennen we namelijk ook nog twee andere soorten, te weten de Likanu en de Mirafroiti. Opmerkelijk aan deze dieren is het ontbreken van tanden. Deze diersoorten zijn dus tandeloos en in de plaats daarvan beschikt de Tamanwa over een lange, buisvormige kop. Via een lange kleverige tong slurpt de Tamanwa larven, mieren en termieten naar binnen, die tot zijn voedsel behoren. Om de voedselbronnen te kunnen openbreken, beschikt de Tamanwa over enorme klauwen en sterke voorpoten. Hiermee kan het dier ook goed klimmen, zwemmen en zich snel voortbewegen. De klauwen zijn vlijmscherp en om deze scherp te houden, steunt het dier niet met de klauwen op de grond, maar op de rug van zijn poten.
Dat de Tamanwa een sterk dier is, blijkt wel uit het feit dat het een geduchte tegenstander is van de Jaguar. De Jaguar, ook wel de Boskoning genoemd, heeft geen natuurlijke tegenstanders, echter is de Jaguar uiterst behoedzaam als het toch tot een confrontatie moet komen.
Ondanks de kracht van de Tamanwa vormt deze diersoort geen bedreiging voor de mens. Hiermee is niet gezegd dat de Tamanwa, indien het zich bedreigd voelt, zich niet zal verdedigen. Deze regel is geen uitzondering. Elk dier heeft op de een of andere manier van de natuur een verdedigingsmechanisme meegekregen. De Reuzenmiereneter of Tamanwa is dus geen killer.
Opmerkelijk is dat de Paramaribo Zoo als organisator van diverse Werelddierendagen al vele thema’s heeft gelanceerd, waarvan de algemene strekking is ‘respecteer de dieren’. Helaas merken wij te vaak dat dieren die vredig in bomen hangen, worden beschoten, bekogeld terwijl overstekende dieren worden geramd alsof ze er niet staan. De neiging om alles te willen vangen of te schieten zal, willen we nog heel lang van onze dieren in de natuur kunnen genieten, zeker moeten veranderen. Gelukkig hebben we veel dierenvrienden in het land, maar hoe meer hoe beter. Laten wij met zijn allen werken aan een beter milieu voor onze dieren, en dat begint simpelweg bij onszelf. Om de Tamanwa beter te leren kennen, kunt u deze diersoort in de Zoo bewonderen.

error: Kopiëren mag niet!