Onderdirecteur Pinas: ‘Dan blijven de arrestanten maar binnen’

Vanaf vandaag zullen de bussen, die verantwoordelijk zijn voor vervoer van de gedetineerden naar het kantongerecht en vervoer van penitentiaire ambtenaren, in de garage blijven. Paulus Pinas, onderdirecteur Delinquentenzorg, is formeel niet op de hoogte gesteld van een eventuele actie vandaag. Pinas is er wel van op de hoogte dat de buschauffeurs sinds het vorig jaar niet zijn uitbetaald.
‘We kunnen geen ijzer met handen breken, we moeten dan roeien met de riemen die we hebben’, zegt Pinas. Als de bussen niet rijden, hebben we geen andere keus dan de arrestanten binnen te houden, is Pinas van mening. Er zijn wel ingehuurde bussen, maar de onderdirecteur is niet zeker als die morgen ook deelnemen aan de actie. Als de ingehuurde bussen niet meedoen, kan de actie wel worden opgevangen.
Wat betreft vervoer van de penitentiaire ambtenaren is dat niet zo een groot probleem, omdat het grootste deel van de ambtenaren over eigen vervoer beschikken. Pinas zal uitgaan van een ‘worst case scenario’ en alvast aan de pa’s meedelen op eigen gelegenheid de inrichting aan te doen.
Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie Bus- en Boothouders, zegt dat de overheid nu prioriteiten moet stellen. Precies hoe onderwijsvervoer van groot belang is, zo is het vervoer van de arrestanten en penitentiaire ambtenaren ook van groot belang. ‘Op het moment dat de buschauffeurs in actie gaan, kunnen de zittingen niet plaatsvinden, en lopen verdachten die onschuldig vastzitten het risico nog langer onnodig vast te zitten’, zegt Themen. Het gaat in totaal om ongeveer 15 bussen en pick-ups. Themen heeft ervoor gekozen geen enkele autoriteit op de hoogte te stellen. ‘Ze weten toch dat ze ons moeten uitbetalen’, redeneert Themen.

error: Kopiëren mag niet!