Onthulling monument voor gevallenen weer verschoven

De eerste en tweede streefdata voor het ‘Monument Gesneuvelde Militairen en Burgers tijdens de Binnenlandse Oorlog in de periode 1986-1992’ is niet gehaald. De eerste streefdatum was rond 25 november. ‘Door stagnatie is het monument niet af. Er wordt deze maand verder aan gewerkt om het op Dag van de Revolutie te onthullen’, zei Henk Herrenberg, voorzitter van de Commissie Monument Gesneuvelde Militairen en Burgers tijdens de Binnenlandse Oorlog in de periode 1986-1992. De tweede streefdatum was op 25 februari, maar door stagnatie is de onthulling nogmaals verschoven.
Vandaag zullen de werkzaamheden weer van start gaan. De twee oorlogsmonumenten zullen ergens dit jaar onthuld worden. Het gaat meer om afwerkingswerkzaamheden, meent de voorzitter. De commissie is donderdag ontvangen door de president om hem te informeren over de stand van zaken. Herrenberg zegt dat de commissie nood gedwongen was te stoppen, omdat het ministerie van Openbare Werken van mening was dat de commissie zich niet aan de regels hield. Intussen zijn de plooien al gladgestreken en zijn de financiële middelen al in orde, zegt Herrenberg.
De commissie had een tijdsduur van 3 maanden, maar heeft van de president een verlenging gehad van 6 maanden. Eén van de monumenten komt aan de Waterkant te staan en het andere aan de Van Idsingastraat. Aan de Idsingastraat gaat het om twee grote granietstenen met foto’s en namen van de militairen. Van de Waterkant wordt een monument naar het model in de Amerikaanse stad Washington. Anders dan het oorlogsmonument in dezelfde omgeving, worden militairen bedacht die in Suriname stierven.
De commissie bestaat verder uit de leden luitenant-kolonel Adolf Jardim, majoor Remi Martopawiro, kapitein Giovanni Nijbroek, Henk Amstelveen, Gustaaf Samijadi en Eddy Landveld.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!