Kaloti doet ook aan handel in “blood gold”

kaloti doet ook aan handel in.1Wereldkundig is bekend geworden dat Kaloti, een goudraffinaderij in Dubai, problemen heeft met de naleving van meldingen van transacties en dat haar auditor Ernst & Young (EY) bewust zaken heeft verzwegen. Hierdoor is de afkomst van goud niet meer na te trekken. Het geheel kan vergeleken worden met de “blood diamonds”, diamanten uit conflictgebieden zoals Kongo die opgekocht en verwerkt worden.
Het nieuws is bekend gemaakt via de nieuwszenders BBC World, The Guardian Newspaper en Al Jazeera. Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Global Witness heeft Kaloti in 2012 voor meer dan US$ 5 miljard aan “potentieel verdachte” contante betalingen niet gerapporteerd. Het bedrijf heeft zich hiermee, net als in het geval van de “blood diamonds”, schuldig gemaakt aan het witwassen en opkopen van goud dat werd geproduceerd in conflictgebieden in Afrika, waar de mensenrechten op grote schaal worden geschonden bij het produceren van goud. Vorig jaar was de topman van Kaloti in Suriname en men is thans bezig met de bouw van een Kaloti-goudraffinaderij nabij de Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij. De hamvraag in deze is of de Staat zaken met de dubieuze partner Kaloti zal doen. Het bedrijf was bij het ter perse gaan van de krant niet bereikbaar voor commentaar.

error: Kopiëren mag niet!