Grassalco gaat joint venture aan met Barbadiaans bedrijf

Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco NV en het op Barbados gevestigde C.O. Williams Construction Limited hebben onlangs de basis gelegd om te komen tot een gezamenlijke Caricom Enterprise, zo meldt Grassalco in een persbericht. C.O. Wiliams is één van de grootste en meest gerespecteerde Caribische bedrijven, gespecialiseerd in onder andere wegenbouw en de productie van cement en steenproducten. C.O. Wiliams is wereldwijd actief en opereert in de Caricom vanuit haar hoofdkantoor op Barbados en haar kantoren op St. Lucia en Antigua. Bij de start van de steenslagproductie in april 2013 had de directie van Grassalco aangegeven binnen de mijnbouwsector van Suriname een katalyserende rol te willen vervullen.
De strategische focus van het staatsmijnbouwbedrijf is het samenwerken met Surinaamse bedrijven uit de private sector met plannen voor de exploratie en exploitatie van mineralen en ertsen. Een voorbeeld hiervan is het kaolienbedrijf Moengo Minerals NV. Kaolien kan onder andere gebruikt worden als additief voor cement en andere betonwaren. Grassalco heeft met de samenwerking bewerkstelligd dat Moengo Minerals hoogwaardige Surinaamse kaolien via Barbados naar de regio kan exporteren. Met de beoogde Caricom Enterprise kan op een voor partijen aantrekkelijke manier in de enorme behoefte naar ‘lime’ (kalksteen) in de Guyana’s en Suriname worden voorzien. Lime wordt in de totale industrie van Suriname gebruikt voor de bouwsector, non-ferro metaalbereiding, bodemstabilisatie, waterbehandeling en de chemische industrie, agro- en voedingsindustrie.
Verder kan Grassalco voor de export van steenslag en dijkstenen gebruik maken van de schepen die lime binnen brengen en in principe leeg terug zouden keren. De regio zal de komende 7 jaren investeren in onder andere het opzetten van cruiseship terminals en zeeweringsprojecten waarvoor ruim US$ 300 miljoen aan granietproducten nodig zal zijn.

error: Kopiëren mag niet!