Afrodisiaca en de romantiek van Valentijnsdag

Afrodisiaca en de romantiek van Valentijnsdag (doorgesneden vijg)
Afrodisiaca en de romantiek van Valentijnsdag (spaanse vlieg)
Afrodisiaca en de romantiek van Valentijnsdag (vanille)Surinamers houden van eten. Valentijnsdag is een dag speciaal voor de romantiek en wat is meer romantischer dan te dineren op een terras, terwijl de volle maan zachtjes schijnt over verliefde stelletjes. In Suriname zijn de meeste restaurants nog niet klaar voor Valentijnsdag. Veel eetgelegenheden hebben geen speciaal menu. De enkeling die het wel heeft, serveert veelal vis maar ook rundvlees, rijst en bami en yoghurt of ijs als dessert. Maar wat kan men het beste eten om de romantiek te stimuleren? Welke afrodisiaca kan men het beste nuttigen om tot een vrijpartij te komen?
Het woord afrodisiacum komt van Aphrodite, godin van de vruchtbaarheid, zinnelijke liefde en schoonheid. Afrodisiaca zijn middelen die worden gebruikt om de geslachtsdrift te stimuleren. In het verleden is er veel gezocht naar effectieve afrodisiaca. Vanuit de folklore zijn er meerdere substanties gebruikt om het seksueel functioneren te verbeteren. Zo staan in India boter, bonen, saffraan, knoflook, peper, gember, nootmuskaat en kruidnagel bekend als ingrediënten van minnedranken om “testikels van bokken of stieren te krijgen en klierafscheidingen als van bronstige olifanten”.
Columbus ging naar India om onder andere goud te vinden, maar ook om de laatstgenoemde kruidnagel te zoeken die de eigenschappen had van een afrodisiacum. Hij kwam echter in Amerika aan en ging terug naar Europa met 60 planten waarvan hij dacht dat ze een soortgelijk effect hadden. Tomaten werden geïntroduceerd als ‘pommo d’amore’, ofwel appel van de liefde. De aardappel had ook een erotisch imago, maar verloor deze omdat het een alledaags ingrediënt werd of misschien is het vanwege de erotiek wel dat het een alledaags ingrediënt werd?
In Amerika vonden de conquistadores ook vanille. Vanille is een gefermenteerde onrijpe vrucht van een bepaalde orchidee. De naam komt van het Spaanse woord vainilla – een verkleinvorm voor vagina.
Een aantal middelen heeft een stimulerend effect op de gelukshormonen, geslachtsdrift of potentie. Enkele middelen verhogen de hormoonspiegel of nemen remmingen weg, zoals alcohol. De meest bekende romantische drankjes zijn champagne en absint. Daarnaast wordt marihuana genoemd als ontremmer om de liefde te stimuleren.
Waarschijnlijk het meest bekende afrodisiacum is de oester. Waarom het eten van levende schaaldieren geassocieerd wordt met liefde, blijft een groot vraagteken, maar er wordt gezegd dat het de libido verhoogt. Een ander middel waarvan het verhaal gaat dat het de libido verhoogt, is de Spaanse vlieg. Het is een poeder gemaakt van de blaarkever (Lytta versicatoria) en wordt al meer dan 2.000 jaar gebruikt. Het bevat de stof cantharidine. Bij de man zou deze stof een langdurige en sterke erectie veroorzaken en bij de vrouw de geslachtsdelen stimuleren, maar bij overdosering veroorzaakt het bloedingen aan de nieren en blaas. Het werd door Markies de Sade – bestempeld als de meest sadistische man van de geschiedenis – als potentieverhogend middel gebruikt. Hij heeft echter in 1772 er ook verschillende prostituees mee vergiftigd.
Een ander voedingsmiddel dat de liefde stimuleert, is banaan. Deze wordt snel gekoppeld aan mannelijke seksualiteit en afhankelijk van hoe de banaan gebruikt wordt, bevat dit het bromelia enzym. Dit is een actieve stof die de mannelijke libido zou verhogen.
Een andere vrucht die met het mannelijke geslachtsorgaan wordt vergeleken, is de avocado. Deze vrucht hangt vaak in paren aan de boom en de Azteken noemde deze boom dan ook testikelboom. De katholieke Spanjaarden die het land van de Azteken veroverden, vonden de boom zo obsceen dat deze bomen verboden werden.
Knoflook wordt niet gelijk geassocieerd met liefdestimulerende middelen, maar toch zorgt de stof allicine ervoor dat het bloed sneller gaat stromen en de bloedvaten beter open gaan staan. Precies wat mannen nodig hebben tijdens het vrijen.
Er zijn niet alleen middelen die de man treffen. Amandelen staan al sinds het begin van de menselijke geschiedenis als symbool voor vruchtbaarheid. Het aroma van deze noot zou de passie bij vrouwen verhogen, aldus dichters en schrijvers. Men kan met enige zekerheid stellen dat Christenen, seksualiteit beschouwen als een uitvinding van vrouwen. Nadat Eva erachter kwam, waar de geslachtsorganen eigenlijk voor bedoeld waren en het tenslotte Adam duidelijk wist te maken, gebruikte ze vijgenbladeren om deze te bedekken. Het was niet een toeval dat ze vijgenbladeren gebruikten. Een opengesneden vijg staat al heel lang symbool voor de vrouwelijke seksorganen. Voor Cleopatra was het de favoriete vrucht en de Grieken zagen het als heilig voor liefde en vruchtbaarheid.
Honing wordt ook veel genoemd als afrodisiacum. Het zou mineralen bevatten om oestrogeen beter te verwerken en testosteron te verhogen. Deze zorgen beide voor een grotere sex drive.
Chocola is misschien wel het meest bekende voedingsstof als afrodisiacum. Op Valentijnsdag is het vaak een traditie om chocola te geven aan de vrouwelijke geliefde. Het zou helpen om het hart van de geliefde te veroveren. Casanova, de grootste minnaar in de menselijke geschiedenis, zou chocolade gebruikt hebben voor amoureuze energie. Markies de Sade (degene die prostituees vergiftigde) liet chocola bezorgen door zijn vrouw toen hij in de gevangenis zat voor seksfeesten in diezelfde gevangenis. Pure chocolade bevat veel gelukschemicaliën die zorgen voor het gevoel van geluk, opwinding en euforie. En dit zorgt natuurlijk voor meer zin in een stevige vrijpartij.
Zo zijn er samen met chocola nog meer stoffen die als afrodisiaca gelden, maar helaas is het allemaal nooit met zekerheid te zeggen. Renate Lakens, diëtiste bij Motiv-Eet, onderbouwd dit: “Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat bepaalde voedingsstoffen lustopwekkend zijn. Waarschijnlijk is het een placebo-effect en is de hele setting er omheen wat belangrijker is”.
De omgeving en de stemming waar men in verkeerd zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor de amoureuze emoties die vrijkomen bij een romantisch samenzijn en niet zozeer wat men eet. “Het gaat waarschijnlijk om de manier waarop men sociaal samen is. Voeding zoals honing is zoet en dat vindt men lekker. In de juiste stemming werkt het als genotsmiddel, maar het eten van honing maakt niet per definitie gelukkiger.”
Het is lastig om te meten wat voor effecten deze voedingsstoffen precies hebben. Misschien zijn deze niet per definitie lustopwekkend en zit het allemaal tussen de oren. Maar misschien is dat nu juist de bedoeling van moeder natuur om met deze voedingsstoffen de indruk te geven dat het een afrodisiacum is.

error: Kopiëren mag niet!