World Press Freedom Index 2014; Suriname op nummer 31

1 world freedom-of-the-press-worldwide2014-reportDe Wereld Persvrijheid Index is een referentiekader gebaseerd op 7 criteria waaronder de graad van corruptie, de mate van pluralisme, de onafhankelijkheid van de media, klimaat van zelfcensuur, de wetgeving, transparantie en openheid. In de index van 2014 zijn flinke dalingen te merken van landen die nogal de gewoonte hebben om hun nationale veiligheid te overdrijven. Dit is zeker het geval bij de VS die thans op de 46ste plaats staat en daarmee een duik nam van 13 plaatsen. Deze trend wordt gezien als een dreiging voor de vrijheid op informatie. Finland staat, net als de afgelopen 4 jaren, aan top. Nederland staat op een respectabel nummer 2. De lijst bestaat uit 180 landen. De index erkent de slechte toestroom van informatie in gebieden waar er gewapende conflicten zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Syrië stationair is gebleven op nummer 177. Cuba staat op 170 en staat bekend als een land dat geen onafhankelijke berichtgeving tolereert. Alle berichten zijn centraal geleid door de regering. Hetzelfde geldt voor China dat staat op nummer 175.
VS en Brazilië geven slecht voorbeeld
Supermogendheid VS en opkomende mogendheid Brazilië worden de slechte voorbeelden genoemd. De VS die democratie hoog in de vaandel draagt, scoort lager dan voorheen vanwege de spionagewetgeving en het feit dat journalisten en hun bronnen gebruikt worden om spionnen te vervolgen. Het afluisterschandaal dat Edward Snowden onthulde, heeft de VS ook geen goed gedaan. Terwijl Brazilië een sterke inbreng van burgers voorstaat, blijkt zulks in de praktijk behoorlijk tegen te vallen. Brazilië staat dan ook op nummer 111. In vergelijking met deze landen doet Suriname het niet slecht op nummer 31. Slechts een ander Caribisch land staat ons voor en dat is Jamaica op nummer 17. Verrassend, want de eerste 20 plaatsen zijn voornamelijk door Europese landen bezet.

error: Kopiëren mag niet!