Prijs slijpmeel omhoog door padieschaarste

Een zak slijpmeel bij een bekende zaak is verhoogd van SRD 17 naar SRD 27 per zak. Die zak bevat 30 kilogram. De prijzen zijn verschillend in de verschillende zaken. Een andere grote zaak, die belast is met de verwerking van slijpmeel, verkoopt een zak van 30 kilogram voor SRD 28. ‘De verhoging van de prijs van slijpmeel is te wijten aan padie schaarste’, zegt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw. De exporteurs hebben deze wel in voorraad, maar het is merendeels bestemd voor de export en voor verbruik op de lokale markt. ‘Een van deze dagen komt een boot. Die zal 2500 ton padie meenemen.’ Oemraw hoopt het niet, maar denkt dat er ook een schaarste zal optreden voor verbruik op de lokale markt. ‘Want ik had een meneer uit Paramaribo, die zocht naar een ton cargo rijst voor USD 450. Twee weken terug was de prijs nog tussen de USD 395 en USD 400.’ Vooralsnog is de prijs van rijst op hetzelfde niveau.
Momenteel is al een aanvang gemaakt met de oogst van padie. Maar dit betreft een kleine hoeveelheid van 10 tot 20 hectare. ‘En je kunt deze niet meteen naar de molen brengen om te pellen. Je moet zeker 15 tot 20 dagen wachten.’ Oemraw verzekert dat de oogst tegen eind februari en begin maart al in volle gang zal zijn. Maar hier schuilt ook een gevaar. Vanwege de aantasting van de aanplant door de bibietvlieg is te verwachten dat de oogst minder zal zijn dan voorheen. ‘Waar we 60 tot 65 baal padie per hectare oogsten, verwachten we nu een opbrengst van 45 tot 50 baal per hectare. Maar ja, zo ver zijn we nog niet. Laat ons even afwachten.’
De voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkveeboeren (VSMB), Laurence Pereira, geeft desgevraagd aan Dagblad Suriname te kennen dat de verhoging van de prijs van slijpmeel van SRD 24 naar SRD 26 voor een hoeveelheid van 27.7 lbs, niet van invloed zal zijn op de melkprijs. Integendeel zullen de melkveeboeren alleen het gelag moeten betalen. ‘De prijs van melk kan niet omhoog en de prijs van slijpmeel kan niet omlaag. De overheid moet dan randvoorwaarden voor ons scheppen door ons infrastructuur en machines aan te bieden’, zegt hij ronduit. Pereira zegt ook dat niet alle melkveeboeren in staat zullen zijn om voldoende slijpmeel aan hun vee te geven. Het gevolg hiervan is, minder melk en een lager vetgehalte van de melk. Indien het vetgehalte lager is dan 3 %, dan wordt de melk afgekeurd door de Melkcentrale. ‘Het zijn de melkveeboeren die enorme verliezen gaan lijden’, aldus Perreira.
Ook Pertap Bissumbhar, ondernemer en actief binnen de pluimveesector, geeft desgevraagd te kennen dat de verhoging van de prijs van slijpmeel niet als zodanig van invloed zal zijn op de prijs van kip en overige producten. ‘Het zijn meestal de kleinere bedrijven die slijpmeel als basisvoeding gebruiken voor hun pluimvee.’ Merendeels wordt mais en rijst gebruikt als basisvoeding.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!