VHP moet in 2015 met nieuwe gezichten komen in Saramacca

tab1
tab2
tab3We leven nu in de eerste week van februari 2014. Over ruim een 1 jaar en 4 maanden gaan de Surinaamse kiezers weer naar de stembus. In dit artikel zal ik meer aandacht besteden aan het district Saramacca. Wij willen de kiezers zoveel mogelijk met cijfers en uitslagen van de afgelopen verkiezingen meer inzicht geven in het politieke gebeuren in Saramacca. De kiezers moeten weten wat er zich op het politieke vlak in het district Saramacca manifesteert. De kiezers moeten ook weten hoe de uitslag van de verkiezingen in 2015 kan uitpakken. Wij zijn geen helderzienden (profeten), maar op basis van cijfers kunnen wij met onze statistische kennis zaken wel extrapoleren om een verantwoorde uitspraak te doen. Het district Saramacca heeft een oppervlakte 3.636 km² en telde een bevolking van 17.480 zielen (2012). In het verleden was dit district het politieke bolwerk van de VHP. De bevolking van Saramacca naar etnische groepen zag er in 2004 als volgt uit: Creolen 1.242 (7.77%), Hindostanen 8.490 (53.13%), Javanen 3.243 (20.29%), Marrons 1.451 (9.08%), overige 1.278 (8.0%), gemengd 1.423 (8.90%) en onbekend 163 (1.02%). Meer dan de helft van de bevolking bestaat uit Hindostanen, daarna gevolgd door de Javanen. Wij gaan proberen de kiezers zoveel mogelijk kennis te laten maken met het verleden. De politici die in het verleden hun bijdrage geleverd hebben aan de ontwikkeling van dit land, zullen wij weer voor de geest halen. In bepaalde boeken lezen wij hun namen, maar in de nieuwsbladen komen wij ze sporadisch tegen. De geschiedenis moeten wij proberen zo levend mogelijk te houden.
De VHP was vanaf 1949 tot en met 1980 de onverslaanbare politieke partij in Saramacca. Alle negen keren heeft de VHP de verkiezingen in Saramacca gewonnen. In 1967 had de VHP met de SRI samengewerkt, waardoor de heer A.H.Pawiroredjo in Saramacca gekozen werd. Terstond na zijn toelating op 16 mei 1967 maakte hij (A.H.Pawiroredjo) bekend dat hij de fractie van de NPS zou steunen. Het politieke verraad en opportunisme hebben altijd bestaan in politiek Suriname.
Hoe is de situatie nu in Saramacca?
In 1987 is het kiesstelsel veranderd en het aantal zetels op DNA-niveau is nu drie geworden. Het politieke klimaat is ook veranderd en de kiezers stemmen niet zo zeer partijgebonden. De kiezers kijken naar de kwaliteit van de kandidaten, de betrouwbaarheid van kandidaten; de kandidaten die een voorbeeld dienen voor de huidige en komende generatie. De twee sterke kandidaten van Saramacca, t.w. de heren Jiwan Sital en Robby Malhoe hebben in 2010 bedankt. Politici hadden gedacht dat met het vertrek van deze twee heren het Nieuw Front veel steker uit de bus zou komen, maar de uitslag was bedroevend, vooral voor de VHP.
De VHP heeft in 2010, ook na het vertrek van de parlementariërs R.Malhoe en J.Sital, de kiezers niet kunnen bewegen om op de VHP te stemmen. Wij moeten in alle eerlijkheid bekennen dat de trekker van de VHP in Saramacca, de potentie niet heeft om de partij te laten groeien. Alle mooie verhalen, kort voor de verkiezingen, van deze trekker werden op 25 mei 2010 gelogenstraft. Hoe heeft de VHP bij de afgelopen verkiezingen in Saramacca gescoord?
Zuiver rekenkundig bekeken staat de ene zetel van de VHP in Saramacca, onder leiding van de huidige parlementariër van de VHP, op de helling. Met 1.829 stemmen (20.21 %), kan de partij die ene zetel heel gemakkelijk verliezen. De Pertjajah Luhur behaalde in 2005 exact 706 stemmen en in 2010 heeft de Volksalliantie (met ondersteuning van de professor H.Orie van de UPS), 1.829 stemmen behaald. De VA en de VHP waren in Saramacca in 2010 even sterk (zie tabel 3). De VHP had in 2005 slechts 2.245 stemmen (27.49% van de stemmen) en in 2010 behaalde de partij 1.829 stemmen (20.21% van de stemmen). Tussen 2005 en 2010 is de partij teruggevallen van 27.49% naar 20.21%. Het politieke getij moet zo snel mogelijk gekeerd worden, vooral in Saramacca. Zij die niet meer met de stroom kunnen meevaren of niet meer gedragen worden door de kiezers van Saramacca, moeten plaats maken voor anderen. Saramacca wil nieuwe gezichten zien. Het is hard om dit te zeggen, maar de politieke realiteit mag niet verdoezeld worden. De voorzitter van de VHP, de heer Ch.Santokhi, is een strateeg en zal op het juiste moment de juiste beslissing moeten nemen. Met 1.856 stemmen (in 2010) is het onmogelijk de tweede zetel in Saramacca te behalen. Men moet ons geen mythen komen vertellen.
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!