Boekpresentatie Gentleman in slavernij

Boekpresentatie Gentleman in slaverniOp vrijdag 07 februari vindt er een boekpresentatie plaats in het CCS. De presentatie wordt gedaan door de schrijfster zelf, Janny de Heer. Het boek, welke een roman is, is getiteld Gentleman in slavernij. Het boek beschrijft de levensgeschiedenis van Johann Dieterich Horst, een Duitser die als jonge man naar Suriname emigreerde en daar de rest van zijn leven bleef. Hij heeft daar de afschaffing van de slavernij meegemaakt en ervaren hoe lang het duurde, hoeveel wetgevingen en bepalingen daarvoor werden afgekondigd, voordat het eindelijk zover was. Horst heeft slaven vrijgekocht, heeft kinderen gekregen en is later officieel getrouwd met de vrouw die hij als slavin heeft vrijgekocht toen zij zwanger was van hun vijfde zoon.
Janny de Heer debuteerde in 1999 met Landskinderen van Curaçao. In 2008 kwam Hey Buddy – de andere voet is voor jezelf, haar biografie over Huib Wijnants, uit. Voor Vrouw tegen vrouw ontving ze in 2000 de Pipistrellus Proza prijs. Gentleman in slavernij is haar eerste, deels op feiten gebaseerde, roman. Uitgebreid historisch onderzoek, onder meer in Suriname, ging dan ook het schrijven vooraf.De titel Gentleman in slavernij zal bij sommige lezers wellicht als provocerend overkomen. Het is immers een contradictie. Gentleman, een heer dus, een nette kerel in combinatie met het woord slavernij wringt. De afschuw die het woord slavernij oproept, is vanzelfsprekend. Iedere uitleg daarvan is overbodig.

error: Kopiëren mag niet!