Ondernemerscollectief heeft normale vrijdag

Het Collectief van het Surinaams Bedrijfsleven heeft, naar aanleiding van het uitroepen van de extra nationale vrije dag in verband met het Chinese Nieuwjaar, een onderhoud gehad met de VP. Tijdens dit gesprek hebben zij aangedrongen op het terugdraaien van de nationale vrije dag of het terugdraaien van de gelijkstelling aan een zondag.
Geen reactie van regering
Afgesproken was dat er vanuit de regering voor donderdag 10:00 uur een schrijven zou komen met de uitslag. Echter om 13:00 uur donderdagmiddag was er nog niks vernomen en heeft het Collectief besloten een eigen standpunt in te nemen. Dat houdt in dat zij alle leden opriepen vrijdag de deuren van hun bedrijven gewoon te openen en de normale werkzaamheden te verrichten. “We hebben al onze leden massaal opgeroepen gewoon open te gaan. We hadden namelijk maar twee dingen gevraagd. Of het terugdraaien van de nationale feestdag of het terugdraaien van de gelijkstelling aan een zondag, dus gewoon een 100% betaling in plaats van 200%. Er is niet gereageerd, geen van de organisaties heeft officieel bericht gehad vanuit de regering en dat geeft aan dat de zaken dus gewoon genegeerd worden.”, aldus Sham Binda, voorzitter van de Akmos.
‘Beslissingen staan contrair tegenover adviezen’
Het onderwerp is al meerdere malen besproken geeft hij aan. “Er is langer dan een jaar geleden een advies uitgebracht door de Commissie Nationale Feestdagen. Dat rapport ligt bij Binnenlandse Zaken, langer dan een jaar dus. Geen van de adviezen of de voorstellen zijn bespreekbaar gemaakt of meegenomen in het beleid gezien de adhoc beslissingen die er genomen worden. Het staat contrair tegenover de aanbevelingen die zijn gedaan in het rapport. Daar komt nog eens bij dat die commissie niet vanuit het bedrijfsleven kwam, het was een commissie van de regering zelf!” Binda vind dat de regering onverantwoord bezig is en vind dat geen reden om als makke lammetjes hetzelfde te doen. “Men ontneemt ons onze ‘geld-verdien-plicht’ zodat wij ons bedrijf kunnen runnen, alleen maar omdat er gefeest moet worden. Het gaat niet om het feit dat het Chinezen zijn, maar ik ben er zeker van dat als wij open gaan, ook een heleboel Chinese bedrijven open zullen gaan, na het eten en het feesten!”, zei de ondernemer.
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!