Rachied Doekhie: ‘Einde PL is nabij’

IF‘Het einde van de PL is al nabij’, voorspelt het NDP-assembleelid Rachied Doekhie wanneer hij al de verwoede pogingen van PL-voorzitter Paul Somohardjo om zoveel mogelijk zetelwinst te behalen bij de komende verkiezingen in ogenschouw neemt. Zo heeft de PL-topman recent nog tal van beloftes gedaan in Nickerie. Bij het behalen van een tweede PL-zetel, kunnen de Nickerianen zelf een minister afvaardigen. Ook is door Somohardjo de belofte gedaan om voor een aantal moslims dat het niet zo breed heeft, de reis te bekostigen voor het doen van hun hadj in Mekka.
Doekhie is fel gekant tegen het commentaar dat hierover eerder is gegeven door zijn collega parlementariër van de NDP, Frits Moesafirhoesein. Die is uiterst voorzichtig en zegt helemaal niet tegen het voornemen van Somohardjo te zijn. ‘De eerste keer dat de persoon loopt om het zwarte kubus tijdens de hadj in Mekka moet geschieden op naam van de persoon die zijn reis heeft bekostigd’, zei deze. Volgens Doekhie is dit ‘de meest onmogelijke onzin’: ‘Dus ik kan mijn vrouw aan meneer X geven voor een avond en kan meneer X klaarkomen in naam van mij. Dat kan toch niet.’
Volgens Doekhie is het van uitermate belang op welke wijze de financiën zijn verdiend die gebruikt zullen worden om de personen bij te staan voor het afreizen naar Mekka. ‘Dit geld moet door hard werken zijn verdiend. Waar werkt die meneer Somohardjo? Het moet beslist niet afkomstig zijn van een crimineel circuit, misschien is het geld afkomstig van percelen die van mensen zijn afgepakt en weer doorverkocht door een zogenaamde stichting die op naam staat van meneer Somohardjo. Het is zelfs mogelijk dat moslimhaters die percelen hebben gekocht.’
Doekhie stelt dat niet uit het oog verloren moet worden dat het geld dat gegeven wordt voor het doen van een hadj, afkomstig moet zijn van een oprecht moslimhart. En dit geld moet ook zonder enige conditie aan de persoon worden gegeven. ‘Je kunt onmogelijk stellen dat personen eerst op je moeten stemmen. Want dit riekt naar politiek gewin door misbruik te maken van het moslimgeloof.’
De NDP-topper daagt Somohardjo uit om dit ‘akkefietje’ te gaan uithalen in het district Marowijne . ‘Er zullen zeker ook moslims daar woonachtig zijn. Een oprecht hart maakt toch geen onderscheid, het steunt een ieder ongeacht politieke kleur.’ Verder vraagt Doekhie zich af welke religieuze leider Somohardjo is om personen naar de hadj te sturen. ‘Hij heeft geen moraal en ethische waarden. Op alle feestje misdraagt hij zich en gebruikt hij overbodig veel alcohol.’
De NDP-topper stelt verder dat Somohardjo landelijk goed is voor slechts het binnenhalen van 2 zetels bij de komende verkiezingen. ‘Op goed geluk kan hij drie zetels krijgen.’ Doekhie is niet onder de indruk van de campagnevoering van Somohardjo in zijn district. ‘Ik ben juist blij met power play. Dan kan ik mijn ballen tonen en mijn kracht ook tonen in Nickerie. Ik ga niet zielig zitten huilen dat iemand bezig is in mijn vijver te vissen wat Somohardjo indertijd heeft gezegd tegen Brunswijk.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!