Gedetineerde getuigt in beroving- en verkrachtingszaak 2009

De gedetineerde Ronald P. getuigde op maandag 13 januari in de beroving- en verkrachtingszaak van 26 maart 2009 aan de Bomaweg in het district Wanica. Hij is in deze zelfde zaak veroordeeld tot 9 jaar met aftrek. Na bijkans 3 jaar werd de verdachte Frans P. aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij dit geval. Uit de verklaring van Ronald blijkt dat hij Frans niet eerder kende. Hij had samen met nog een andere man de beroving gepleegd. Zijn comparant had het slachtoffer, een vrouw, verkracht daar zij geen geld hadden gevonden. Op het moment van de verkrachting was Ronald niet ter plekke. Toen hij zich naar de bovenverdieping van de woning begaf, zag hij de vrouw op het bed liggen.
Op de vraag van rechter Daniëlle Karamatali ontweek Ronald de naam van de verkrachter te noemen. Hij zei dat ene Franco de daad zou hebben gepleegd. De rechter vroeg hem of de verdachte in de beklaagdenbank de mededader is. Hij had hiervoor geen gunstig antwoord. Echter had Ronald bij de politie een vrij gedetailleerde verklaring afgelegd, die strookt met de verklaring van de verdachte en de verklaring van het slachtoffer. Op de zitting hield Ronald het gerecht voor dat hem is alles ontgaan vanwege de lange tijd. Het feit heeft 3 jaar geleden plaatsgevonden. ‘Na alla dey je draai a film na strafoso’, merkte de rechter op. Tijdens het verdachtenverhoor viel Frans door de mand. Hij vertelde dat hij Ronald kent en dat hij op de hoogte was van de gepleegde beroving.
Frans had bij de politie verklaard dat hij en de echtgenoot van de verkrachte vrouw samenwerkten. Op een dag benaderde de man van het slachtoffer hem om iets voor hem te doen, waarvoor hij hem US$ 2000 zou betalen. Na de afhandeling ontving Frans een deel van dat geld. Dit verhaal had Frans aan Ronald verteld. Ronald had gepland daar een beroving te plegen met een andere man. In deze zaak werd de gedetineerde Ronald aangehouden, omdat de man van het slachtoffer de rovers had achtervolgd met een truck. Hij had toen de vluchtauto van de daders van achteren aangereden, waarna het voertuig over de kop ging. Deze strafzaak werd verdaagd naar 10 februari. Op die dag komt het Openbaar Ministerie aan het woord. De gevangenhouding van Frans blijft gehandhaafd.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!