Herrie aan het Hof van Koning B.

front1Het Hof van Koning Bouterse is al een tijdje in beroering, helemaal na de benoeming van Abrahams en Rusland. De vaste kern baronnen en hertogen die hem omringen, claimen dat Koning B zichzelf wil redden door verraders te accommoderen met mooie titels (nee, we noemen het geen functies meer). En als een echte koning zei hij laatst nog dat hij de leden van zijn hofhouding die niet goed luisterden, zou royeren! Heftig is dat, als de koning dreigt de opgeplakte strepen af te pakken. Of is het een ‘classic case’ van blaffende honden bijten niet?
“Bouterse is geweldig”
Die ‘verradersgroep’ boert goed. Een zo een groep, is de zogenaamde Kankantriegroep. In het verleden spraken zij zich uit tegen de leiding binnen de NDP, maar tegenwoordig is dus alles koek en ei. Mag ook wel als sommigen, zoals Graaf Ivan (Graanoogst), de kans krijgen door te zwaaien met hun titel allerlei gunsten te verwerven, onder de tafel dan! Volgens Gilly van Holt is het echter een groep waar er goed mee samengewerkt wordt. “We komen elke dinsdag samen in de CDB, dat staat voor Commissie Desi Bouterse.” Wat daarbij besproken wordt, laten we even in het midden. Het zal wel goed zijn want Van Holt is volgens eigen zeggen een NDP’er in hart en nieren. “Ik was eerst een NPS’er, hoor! Ik had nooit verwacht dat ik deze stap zou maken, maar nu ik dat heb gedaan, ga ik niet meer terug. Nooit meer!” Koning B. heeft in van Holt in elk geval een goede steun en toeverlaat, een trouwe kompaan. Als een echte kamerheer steunt hij zijn leider: “Bouterse is geweldig!”.
Wel naar de stad – niet naar de stad – wel naar de stad – niet naar de stad
Het Hof van Koning B. is niet de enige plek waar er spanning heerst. Ook in de districten rammelt het. Misschien rammelt het daar nog wel meer. Kijk maar naar Saramacca. De NDP-troon of dyarususturu wordt daar bekleed door iemand waar de structuren het niet mee eens zijn. Er is verdeeldheid. Zo was besloten dat Saramacca niet bij de algemene jaarafsluiting zou komen en zelf een jaarafsluiting zou organiseren. Daar was een deel van de structuren het weer niet mee eens, dus werden er bussen gehuurd om toch maar wel weer naar de stad te komen ‘want die van Saramacca was toch slecht georganiseerd’. Die structuren, daar rammelt het echt. Ze zijn niet blij met Robby Malhoe. Deze denkt te maken te hebben met erfrecht en wil zijn dochter als troonopvolgster op de kandidatenlijst zetten. Waarom ook niet? Het is prins Rashied ook gelukt om zijn dochter op de ambassade in Nederland te krijgen, het is hofadvocaat Erwin eveneens gelukt zijn dochter een titel te bezorgen op de ambassade in India. Er zijn er wel meer die hun ‘minder succesvolle’ kroost van mooie titels voorzien in exotische oorden. En dat wil King Robby ook natuurlijk! Dat bevalt de structuren eveneens niet, vooral de groep onder leiding van Sital. Het hertogdom Saramacca lijkt te staan aan de vooravond van een heuse coupe!
Wanorde in Wanica, niksen in Nickerie
In Wanica is de troon onbemand. Volgens sommigen komt het door die verradersgroep dat Charles Pahlad er niet meer zetelt voor de NDP. Terwijl dat de man was die de NDP in tijden van politieke armoede hoog in het vaandel hield. Wat het plan was ten tijde van het wegwerken van Pahlad is overduidelijk niet tot uiting gekomen. De NDP-troon heeft losse schroeven en staat op instorten. Zodanig dat het de zwaargewichten die Koning B. aandraagt om op de dyarususturu te zitten niet kan dragen, met andere woorden: de Wanicanezen willen ze niet! In de peilingen daalt onze vuilnisbaron Rabin P. constant. In Wanica hebben ze genoeg aan de resten van een kapotte stoel, meer troep hoeft er niet meer bij. In Nickerie is er nog wel een afvaardiging van het Hof van Bouterse, maar toch is ook daar het volk aan het morren. Het lijkt erop dat men heeft zitten niksen in Nickerie, de troon warm heeft gehouden. Men vraagt zich af of en wanneer de beloftes waargemaakt zullen worden zoals beloofd bij de vorige verkiezingen, met nog maar een jaar te gaan tot de volgende.
Men neme ene griffel en schrijve het op de lei
Wie de serie Game of Thrones (Spel der Tronen) volgde, hoeft dat niet langer te doen. De serie is immens populair over de hele wereld en om dat te overtreffen, zegt dus heel wat! Het verhaal van de NDP volgen is veel beter amusement door alle intriges, machtsspelletjes en corruptieschandaaltjes. De corruptie lijkt een rode draad te zijn aan het hof. Het is bijvoorbeeld opvallend dat er nog steeds niet kan worden gezegd wanneer de behandeling van die Anticorruptiewet nou eens op de agenda zal komen. Het lijkt zo gemakkelijk: je pakt een pen en schrijft het op of, men neme ene griffel en schrijve het op de lei. De voorzitter van DNA, Jennifer Simons, gaf eerder aan, met betrekking tot deze wet, dat ‘als wetten niet op een ieder worden toegepast, ze geen effect zullen hebben op de corruptie.’ Daar zit waarschijnlijk ook de kern van het verhaal. Verder gaf ze ook aan dat het ‘meer is dan wetgeving’. Als een moeder die haar kinderen door en door kent, geeft ze zonder het beestje een naampje te geven eigenlijk aan waar de schoen wringt. Stond die schoen maar voor het geweten van sommige mensen. En kon Simons, als voorzitter, maar gewoon zeggen: vandaag bespreken we deze wet, punt! En zei Koning B. maar op een andere toon dat mensen ‘nyan maken’ in plaats van met een half goedkeurend lachje.
‘De NDP groeit..’
Ondanks alles groeit de NDP. Althans dat zegt Van Holt. Woorden als coup, ontevredenheid, verdeeldheid klinken hem bijna vreemd in de oren. “Er is wel een eenheid binnen de NDP. Iedereen is bereid de ander te helpen”, zegt hij. Over de verdeeldheid tussen de districten zegt hij dat “er altijd verschillende meningen zullen zijn en iedereen krijgt van ons de gelegenheid om die mening te spuien”. Dat Koning B nog wel in staat is de partij in toom te houden en niet zijn beste tijd heeft gehad, staat voor Van Holt als een paal boven water. “Bouterse is een hardwerkende man die naar beste kunnen alles eraan doet om de partij in goede banen te leiden. Toen hij deze partij begon had hij nooit gedacht dat het zo groot zou worden. Wat zou de NDP nu zijn zonder hem?!” Volgens hem zijn de vele verhalen niets anders dan geruchten. “Mensen praten over dingen die ze wensen, ik kijk naar de dingen zoals ze zijn!” Vanuit dat oogpunt, ziet hij de toekomst nog wel zonnig in. “De NDP groeit nog steeds!”
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!