Onderwijzersbonden wachten al langer dan een jaar op de overheid

Marcelino Nerkust, president van de Fols, is niet te spreken over de wijze hoe de overheid de onderwijzers vakbonden behandelt. Al langer dan een jaar zijn de BVL en de Fols in gesprek met de overheid. In 2013 zijn er bij de loononderhandelingen geen successen geboekt. Nerkust vindt het onfatsoenlijk wanneer er een voorstel wordt geformuleerd, dat op 9 mei is afgegeven, er op geen enkele wijze verder contact is gemaakt met de bonden. Het gaat in deze om de ‘permanente educatie’ die voorheen ‘onderwijzerstoelage’ werd genoemd.
De regering kwam toen met een ander voorstel: ‘prestatiebeloning in het onderwijs’. Op basis van een aantal indicatoren zou er beloond worden. Dit model zou volgens de onderwijzersbonden enorm fraudegevoelig zijn en is daarom geparkeerd. Op de een of andere manier moeten de gesprekken dit jaar voortgang vinden. ‘We zullen dan vakbondsstrategieën gebruiken om de werkgever aan de andere kant van de tafel te krijgen.’
In de particuliere sector worden er elk jaar gesprekken gevoerd met betrekking tot loonsverhogingen. Dat missen we bij de overheid. Nerkust heeft ook de informatie dat leerkrachten van de naschoolse opvang dit schooljaar nog niet zijn uitbetaald. ‘We moeten van het beroep geen sociaal werk maken’, zegt Nerkust. Als er geen geld is, verwachten we ook dat de werkgever aan tafel komt zitten en het aan ons komt vertellen, zodat we met oplossingsmodellen kunnen komen. ‘Uiteindelijk moet er wel wat gebeuren’, zegt de Fols-president.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!