Koelsysteem Nationaal Archief al geïnstalleerd

De noodzakelijke onderdelen voor de koeling van het Nationaal Archief Suriname (NAS) zijn intussen uit Amerika aangekomen. Twee weken geleden zijn de onderdelen geïnstalleerd, zegt Audrey Koenders, hoofd van de afdeling voorlichting. Sinds maandag is het archief normaal open.
Door slechte onderhoudswerkzaamheden is de koeling kapot gegaan. Koenders zegt dat er nu onderhoudscontracten getekend zullen worden, zodra de installatie is opgeleverd. Het personeel verricht ruim 5 maanden lang werkzaamheden tot 12:00 uur in plaats van 15:00 uur. Vanaf september maakt het personeel gebruik van ventilatoren. Het koelingssysteem is nodig om de kwaliteit van de archiefstukken te behouden. Rita Tjien Fooh gaf in een eerder interview aan dat de installatie ongeveer SRD 500.000 heeft gekost.
Het Nationaal Archief Suriname is de nationale archiefbewaarplaats van de overheidsorganen. Daarnaast is ook ruimte gereserveerd voor particuliere archieven, die een belangrijke aanvulling zijn voor de collectie. Het NAS beheert meer dan 6 km strekkend archief. Ze is op 12 april 2010 haar intrek genomen in het nieuw gebouw aan de Mr. J. Lachmonstraat. Voorheen waren ze gevestigd in een gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Doekhieweg.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!