Bloggers en Vloggers: Ze brengen het ‘echte’ nieuws

bloggers en vloggersAl enkele jaren is het een steeds groter wordend fenomeen. Zodanig groot dat er zelfs een aantal zijn die worden beschouwd als ‘serieus nieuwsmedium’. We hebben het over bloggers en vloggers. Een blog is het beste te vergelijken met een dagboek, maar dan op het internet. Het woord blog is een verbastering van het woord weblog. Een vlog komt op hetzelfde neer, maar dan een verbastering van het woord videolog, eveneens een dagboek op het internet, maar dan door middel van filmpjes op bijvoorbeeld YouTube.
Roodjerow.nl
Rowan Blijd heeft een eigen blog, genaamd Roodjerow.nl, waar zij schrijft over diverse onderwerpen en richt zich vooral op de gekleurde vrouw. ‘Er zijn veel donkere vrouwen in videoclips als stereotype, of ze worden typerend neergezet als sterke, alleenstaande vrouw. Maar wij kunnen ook van die ‘meisjemeisje’-types zijn of ‘tomboys’ en niet alleen die clichés!” Haar eigen blog is in het Nederlands en niet in het Engels ondanks dat zij daarmee misschien een groter publiek zou kunnen bereiken. ‘Er is al genoeg in het Engels! En donkere vrouwen die Nederlands spreken, hebben ook iemand nodig naar wie zij kunnen opkijken of die als voorbeeld kan dienen.’ De onderwerpen die zij behandelt in haar blog en vlog hebben te maken met lifestyle, maar ook met beauty en innerbeauty waarbij ze ‘self-esteem’ erg belangrijk vindt.
Nieuws met een gezicht
Bij verschillende evenementen wordt niet langer alleen de ‘mainstream’-pers gevraagd. Er wordt serieus rekening gehouden met bloggers. Deze bloggers hebben allemaal een eigen kring waarbinnen ze gelezen worden, een combinatie van mensen die nieuws lezen en fan zijn. Het leuke aan het lezen van een blog is namelijk het gezicht dat erbij hoort. Volgens Blijd is het steeds meer zo dat mensen niet langer alleen maar vertrouwen op het nieuws dat komt van een groot, gezichtsloos nieuwsmedium. ‘Bij een blog weet je vaak dus wie de persoon erachter is. Dat maakt voor mensen het nieuws echter, want ze weten vaak iets over die persoon, wat maakt dat ze het meer vertrouwen.’
Bekende bloggers
Er zijn inmiddels genoeg bloggers, die er hun fulltime baan van hebben gemaakt en er dus geld mee verdienen. ‘Ze verdienen aan advertenties die worden geplaatst op hun pagina. Soms zie je een ‘take-over’. Dat wil zeggen dat een bedrijf dan de hele achtergrond van je pagina overneemt. Wat ook kan, is dat iemand zich laat sponsoren.’ Sponsoring komt voornamelijk voor bij vloggers die in hun ‘videologs’ producten aanprijzen. ‘Dat zie je vooral bij een van de bekendste beautybloggers van Nederland, dat is Marcia van Beautygloss. Zij verwerkt dan producten van bedrijven in haar filmpjes op YouTube.’ Een ander goed voorbeeld van een bekende blogger is Perez Hilton. In het wereldje van Hollywood en showbizz is hij de persoon die staat voor ‘betrouwbare roddels’.
De belangrijkste blogger in Suriname?
Blijd heeft voor zij haar blog begon eerst gekeken naar haar soortgenoten in Amerika en Engeland. Het viel haar op dat er daar veel meer te behalen was voor de jonge gekleurde vrouw, maar niet voor de jonge gekleurde vrouw die Nederlands spreekt. En dat is het stuk waar zij wil inspringen. ‘Mensen moeten zien dat er ook een donker meisje is in Nederland dat blogt! Dat is goed voor de mensen in Suriname of de Antillen en ook in Nederland zelf natuurlijk, overal waar men Nederlands spreekt. En ik denk dat zodra internet in Suriname nog groter en vooral sneller wordt, ook dit hier zal gebeuren.’
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!