Nieuwe regelingen voor het nieuwe jaar

In het nieuwe jaar is een aantal nieuwe regelingen en aanpassingen van regels in werking getreden. Zo werd vorig jaar vanuit het kabinet van de president aangekondigd dat vanaf 1 januari 2014 geen vergunningen meer zullen worden uitgegeven voor activiteiten op het Onafhankelijkheidsplein. Dat kan alleen bij hoge uitzondering met toestemming van de president. De dc van Paramaribo Noord-Oost, Mohamed Kasto, zegt dat er wel uitzonderingen mogelijk zijn voor onder andere de Volkskerstzang en de gezamenlijke gebedsdienst tijdens Ied Ul Fitre.
Voor het Valliantsplein, onze bekende Spanhoek, zullen er ook geen vergunningen worden verstrekt aan verkooptentjes. Het besluit is per 1 januari genomen. Dit, in verband met het nieuwe gezicht dat het Valliantsplein krijgt. Intussen is er een speeltuin geplaatst door het ministerie van Openbare Werken. De fontein heeft ook een facelift ondergaan.
De regering beloofde ook de gehele samenleving te verzekeren middels het Nationaal Zorgsysteem en wel per ingaande 1 januari. Dat waren de woorden van Henk Staphorst, coördinator van het Nationaal Zorgstelsel. Het afgelopen jaar zijn de 60-plussers en de kinderen tussen 0 en 16 jaar reeds verzekerd en zij kunnen nu voor medische behandeling en medicatie terecht bij de respectieve RGD-poli’s.
Ondernemers zullen ingaande dit jaar ook SRD 100 per maand moeten betalen voor de vuilophaal. De winkeliers waren hier niet blij mee en dit besluit is voorlopig aangehouden. Partijen zijn nog in onderhandeling betreffende de uitvoering. Ingaande februari zal het ministerie van Openbare Werken ook grof vuil ophalen.
Last but not least heeft Suriname op Nieuwjaarsdag een nieuwe minister van Financiën, in de persoon van Andy Rusland. Daarnaast is Ramon Abrahams, oud-minister van Openbare Werken, door de president benoemd tot raadsadviseur. Hij is nu, na een korte periode van ‘absentie’, weer van stal gehaald en toegevoegd als collega van Errol Alibux, Jules Wijdenbosch en Eddy Jozefzoon.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!