Hoofdcoach Vroom: ‘U-15 selectie heeft indruk gemaakt in Frans-Guyana’

1 Vroom 1
1 Vroom 2
1 Vroom 3De nationale U-15 selectie heeft indruk gemaakt tijdens het Claude Elisetoernooi in Frans-Guyana. Jaarlijks neemt onze nationale selectie deel aan dit toernooi aan het eind van het jaar. Hoofdcoach Regillio Vroom, die op dit toernooi debuteerde als bondscoach, vertelt aan Dagblad Suriname dat zijn team heel goed heeft gespeeld. ‘In elke wedstrijd hebben we veel kansen geschapen. De doelpunten zijn uitgebleven in de eerste twee wedstrijden, maar in de derde partij hebben we er 3 kunnen scoren’, geeft Vroom aan. Uit de 3 wedstrijden heeft Suriname 2 gelijk gespeeld en 1 gewonnen. Dat leverde ons het semikampioenschap op.
De opzet van dit toernooi was dat er bij elke wedstrijd een winnaar moest zijn. Indien de wedstrijd gelijk eindigde, moesten er strafschoppen genomen worden. Dit om extra punten toe te kennen aan de landen. Bij een gewonnen partij binnen de reguliere speeltijd kreeg je 3 punten, bij een winst na strafschoppen 2 punten. De verliezer van de penaltyserie krijgt 1 punt en de verliezer van een wedstrijd binnen reguliere tijd 0 punt. Vroom legt uit dat de U-15 Natio geen enkele partij heeft verloren binnen de reguliere speeltijd.
De eerste partij speelde Suriname tegen Frans-Guyana. De laatste 17 minuten speelden onze jongens met 10-man, daar centrale verdediger Joel Waterberg rood had gekregen. Deze wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel, Suriname verloor bij de vrije schoppenserie met 4-2. In de tweede wedstrijd was Guadeloupe de tegenstander. Dit land kwam net terug uit Frankrijk, waar ze een internationaal jeugdtoernooi hadden afgewerkt met ploegen als PSG enz. De Surinaamse jongens hielden stand, al kwam Guadeloupe in de eerste helft op een 1-0 voorsprong. ‘In de tweede helft sloegen we toe en via Gleofilo Hasselbaink konden we nog een gelijkspel uit de bus halen. Er waren meerdere kansen, een keer raakten we de doellat. In de vrije schoppenserie verloren we met 1-3’, zegt Vroom. De bondscoach legt uit dat hij tijdens de voorbereidingen in Suriname wel heeft ingespeeld op penalty’s trappen. ‘Ik heb tijdens de trainingen geobserveerd wie de jongens waren met de beste trappen. Tijdens de twee wedstrijden heb ik ook mijn beste mannen ingezet, maar het verliep toch anders af’, zegt hij.
De laatste wedstrijd speelde Suriname tegen Martinique. Die kwam ook net terug van een internationaal toernooi. ‘Onze jongens speelden hun beste wedstrijd hier. Martinique heeft alle hoeken en gaten op het veld mogen aanschouwen. Hoewel het in de opbouw van achteren niet erg vlotte, was de koppeling van het middenveld met de aanval prachtig en soepel’, legt de trainer uit. Het werd uiteindelijk een 3-0 overwinning door goals van Gleofilo Hasselbaink (2x) en Ayad Godlieb. Na het toernooi moest Vroom veel intervieuws afstaan aan de Franse media. ‘Alle journalisten vroegen me hoe het kwam dat Suriname zo’n snelle ontwikkeling had meegemaakt met haar U-15 ploeg. Ik heb hun uitgelegd dat we getraind hebben op specifieke voetbalhandelingen en wedstrijdrijpheid’, legt Vroom uit.
Vroom, die als bondscoach heeft gedebuteerd, zegt dat de aanpak van de selectie anders is geweest. ‘Er is specifieker gewerkt, in het bijzonder op de leeftijdstypische kenmerken van de jongens. Wedstrijdrijpheid haal je door training en veel (oefen)wedstrijden’, geeft Vroom enkele technische zaken aan. Hij heeft de U-15 selectie al 2 maanden onder zijn hoede. Volgens hem ligt het in de bedoeling dat hij verder gaat. ‘Ik wil groeien als bondscoach en ook andere selecties onder mijn hoede hebben’, spreekt Vroom zijn ambities uit.
Het Claude Elisetoernooi werd uiteindelijk gewonnen door Guadeloupe met 8 punten. Suriname eindigde met 5 punten als semikampioen. Frans-Guyana werd derde met 3 punten en Martinique vierde met 2 punten. De kampioen is pas op de laatste dag bekend geworden.

error: Kopiëren mag niet!