Groente duurder komende periode

Wim Bajnath, voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, zegt dat het kan dat groente duurder wordt de komende periode. ‘De zware regen van de afgelopen tijd heeft gezorgd voor een mislukte oogst. Als het de komende dagen niet regent, zal de prijsverhoging niet van dien aard zijn, maar als de regen blijft aanhouden, zorgt het voor steeds meer verlies. Hoe kleiner het aanbod, hoe duurder de groente.’
‘Normaliter is er niet zoveel neerslag in de kleine regentijd. Dit heeft allemaal te maken met klimaatsverandering. Het verlies is boven verwachting’, zegt Bajnath. Aan de hand van het seizoen plannen de boeren als ze in laag of hoog gelegen gebieden moeten planten. Door de klimaatsverandering is het weer niet meer te peilen. Bajnath zegt dat de regering had voorgesteld om in kassen te telen, zodat zulke problemen worden voorkomen. In kassen telen lost maar 15% van het probleem op, omdat niet alle groentesoorten in kassen geteeld kunnen worden. Ook is de investering heel groot: een kas van 200 m² kost al dicht bij USD 10.000. Dat betekent dat je het geld nooit terug kan verdienen met het planten van groenten.
Bajnath zegt ook dat deze sector zwaar verwaarloosd is door de regering. De coöperatievoorzitter kijkt met afschuw naar de uitlatingen van president Bouterse en VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. ‘Het is inderdaad zo dat de VHP het terrein van 2 hectare van de Landbouwcoöperatie Kwatta heeft afgepakt, maar dat kwam door medewerking van de Pertjaja Luhur en die is nu regeringspartner van de president’, zegt de voorzitter van de landbouwcoöperatie.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!