De 10 beste voornemens voor je gezondheid in 2014

Elk jaar nemen wij ons zaken voor en tegen eind januari zijn ze allemaal weer vergeten of blijken ze niet haalbaar te zijn of hebben wij onze prioriteiten veranderd. Als het om de gezondheid gaat, moeten wij echter wat serieuzer zijn met onze Nieuwjaarsresoluties.
1. Stress minder
Alsof je baan alleen al niet stressend genoeg kan zijn, met een druk schema en nauwelijks tijd voor een beetje ontspanning. Stress kan van simpele hoofdpijnen tot hartklachten veroorzaken. Probeer in 2014 de frustratie van zaken die je niet in handen hebt maar los te laten en denk aan je gezondheid. Ook al betekent het dat je soms ‘nee’ moet zeggen.
2. Concentreer je op je concentratie
Maak een trainingsschema. Het is veel voordeliger om enkele keren in de week een kwartiertje te bewegen, dan in 1 uur door te joggen. Zorg ervoor dat niets tussenin je schema komt. Als dat dreigt te gebeuren, verkort je trainingstijd liever. Doe ook niet te veel andere activiteiten tijdens het trainen. Houd rekening dat je hersenen ook grenzen hebben wanneer het op concentreren aankomt. Doe één ding per keer.
3. Slaap beter
Een derde deel van ons leven brengen we slapend door. Of, zo zou het tenminste moeten zijn. Programmeer je lichaam voor wanneer het tijd is dat je naar bed moet. Zet alles dat je kalmeert op een rij en creëer een ritueel met enkele van die activiteiten voor het naar bed gaan. Geen elektronische apparaten en geen koffie door de middag heen, aangezien het grofweg 12 uren in je systeem blijft.
4. Sla geen maaltijden over
Wanneer je maaltijden overslaat, daalt het bloedsuikergehalte en dat leidt tot lomerigheid door de dag heen. Het maakt dan niet uit of je geen ‘ontbijt persoon’ bent of geen tijd hebt. Maak de tijd! Probeer om de 3-4 uren te eten. Maak een kookschema voor de week en trek een dag uit om voor een aantal dagen vooruit te koken.
5. Let op je hoeveelheid sodium
Ga na hoeveel sodium je inneemt elke dag. Het zit niet alleen in zout, maar het wordt ook in restaurants gebruikt voor het opkrikken van de smaak van het eten. Bestel in het nieuwe jaar minder vaak eten van restaurants.
6. Geen ‘af en toe sigaretten’ meer!
Ga zelf de sporadische rooksessie uit de weg. Het effect van roken op je hart en longen zijn ons niet onbekend. Iemand die af en toe rookt, is nog steeds een roker. Schuil niet achter de smoes dat je niet elke dag rookt. Het proces is dan wel trager wanneer je niet vaak rookt, maar het houdt niet op. Stop er liever helemaal mee.
7. Zit niet zo lang
In geval je dat niet wist, is zitten niet goed voor je. Het kan bijdragen tot gewichtstoename, diabetes en kanker. Natuurlijk kun je niet zomaar van de werkvloer af rennen. Wordt daarom een actieve zitter. Sta op en loop rond wanneer je telefoontjes moet plegen en ook wanneer je presentaties moet verzorgen. Wil je iets verder gaan? Ruil je bureaustoel in voor een trainingsbal. Door daarop te zitten dwing je jezelf rechtop te zitten en te blijven balanceren.
8. Doe krachttrainingen
Door gewichten te heffen, krijg je houvast op een dikke buik, hartklachten en zelfs op kanker. Maak 3 tot 4 keer per week de tijd om wat krachttraining te doen. Het is ook bewezen dat het helpt tegen de stress, die je volgens nummer 1 op de lijst toch al moet elimineren.
9. Vermijd zuivere koolhydraten
Niet alle koolhydraten zijn slecht voor je. De zuivere zijn echter geconcentreerd en worden sneller door je lichaam opgenomen. Je bloedsuikergehalte gaat dan de lucht in, je lichaam produceert plotseling een heleboel insuline, je wordt sneller slaperig en het gedeelte dat je lichaam niet heeft kunnen verwerken, wordt opgeslagen als vet. Een goed idee is om vaker graanproducten te gebruiken omdat die minder koolhydraten hebben.
10. Zet die dieetdrankjes neer!
Dieet frisdrank hoort niet thuis in een dieetplan. Al hoe logisch dat mocht klinken voor je. Er zijn tal van mensen die een verslaving hebben aan dieetdrankjes. Gebruik in plaats van dit soort drankjes water met een smaakje of thee. Thee is prima om een balans te behouden in je gewicht, omdat het vol antioxidanten zit.

error: Kopiëren mag niet!