Als nieren beschadigd raken, breekt de hel los

1rapport waterleidingUit een onlangs gepubliceerd rapport blijkt dat onze waterleidingen verouderd zijn. Daardoor zijn er schadelijke deeltjes die in het drinkwater doordringen. Dit kan een ernstige bedreiging voor de gezondheid vormen. “Het is van belang dat zaken op tijd worden vervangen. In het verleden hadden we bijvoorbeeld asbestbuizen. Deze moesten vervangen worden en of alles is gedaan, weet ik niet. Maar het is van belang dat onderhoud op tijd gebeurt”, aldus Ricky Stutgard, levensmiddelentechnoloog.
In geval er niks gedaan wordt, kunnen er bacteriën en ziektekiemen in het water terechtkomen. Deze kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. “Het tweede is dat er een chemische contaminatie ontstaat. Dan zorgen de materialen waar de buizen uit bestaan voor een vergiftiging.” Volgens Stutgard worden de gevolgen van een bacteriële infectie binnen 48 uur merkbaar. Bij een chemische infectie zal dat wat langer duren, aldus de levensmiddelentechnoloog.
In geval mensen opmerken dat het water uit de kraan een afwijkende kleur of geur heeft, kunnen mensen het risico op een infectie verkleinen door het water te koken. Mocht het dan alsnog zo blijven, dan adviseert Stutgard de mensen het water onder geen voorwaarde te drinken. “Ik zeg er wel bij dat dit werkt bij een microbiologische infectie, niet als het gaat om een chemische infectie.”
Het is aan de waterleidingmaatschappij om te zorgen dat dit soort problemen verholpen worden. “Indien dat niet gebeurt dan moeten mensen dus overstappen op flessen water.” Als het gaat om bijvoorbeeld PVC-buizen die beschadigd zijn waardoor er deeltjes in het water terechtkomen, loopt men het risico kanker te krijgen. In andere gevallen gaat het soms om zware metalen als cadmium of kwik. “In het geval deze stoffen dus in je lichaam komen, kan het de lever aantasten. En als de nieren zijn aangetast, dan breekt de hel los!”
Helaas werd bij geen van de nummers vermeld op de website van de SWM opgenomen, waardoor wij geen reactie van het bedrijf konden opnemen in dit artikel.
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: