Bonoemangs op reces

Binnen de wintireligie wordt er de laatste twee weken van het jaar niet gewerkt. De ‘werkers’ gaan op reces. Volgens sommigen heeft dit te maken met de Kerst en de geboorte van Jezus en dat alle aandacht daar naar toe zou moeten gaan. Volgens Ramon Macknack, één van de geestelijke leiders binnen de winticultuur met een eigen centrum genaamd Kunje Akata, klopt dat niet. ‘Men moet het meer zien als een soort rustpauze, een vakantie waarbij het afgelopen jaar geanalyseerd en geëvalueerd wordt.” Hij geeft aan dat het er ook mee te maken heeft dat binnen de wintireligie geloofd wordt dat de winti’s of de bigisma’s (de voorouders) ook rust nodig hebben. “Daarnaast moeten zij, de winti’s of engelen, zelf ook verantwoording afleggen aan de Schepper. Zij trekken zich even terug.“
Standby-team voor acute gevallen
Wat gebeurt er als er zich tijdens het reces acute gevallen voordoen? “Er is binnen onze stichting altijd een standby-team. Zij kunnen bij acute gevallen helpen. En dat zijn gevallen waar bijvoorbeeld de Westerse geneeskunde geen raad mee weet.” Voor consulten bij een ‘bonoemang’ wordt vaak geld gevraagd. Zou het dan ook zo zijn dat er meer geld gevraagd wordt als er zich gevallen voordoen tijdens het reces? Volgens Macnack is dat niet zo. “De grootste beloning die je in zo een geval kan krijgen, is dat iemand in leven blijft! Want je moet het echt zien als een soort EHBO waar mensen soms meer dood dan levend worden binnengedragen. Mensen komen in alle haast en dan kan je ook niet gaan eisen dat ze moeten betalen, de hoofdzaak is dat ze geholpen worden!”
Vrouwen binnen de wintireligie
Aanstaande zondag zal Macnack een lezing houden omtrent vrouwen binnen de wintireligie. “In Suriname worden vrouwen een beetje ondergewaardeerd. Terwijl vrouwen een hele belangrijke rol hebben in het leven, ze brengen leven voort en hebben een verzorgende rol.” Door middel van zo een lezing zal hij de vrouwen eren en de plaats die zij innemen binnen de winticultuur naar voren brengen. De lezing zal plaatsvinden in de Congreshal, aanstaande zondag om zeven uur. Het reces van de bonoemangs duurt tot en met 1 januari.

error: Kopiëren mag niet!