Agrarische Raad VHP: aandacht voor International Year of Family Farming

De Verenigde Naties (VN) heeft 2014 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Gezinslandbouw. Elk jaar heeft de VN een thema jaar in het kader van een actueel aansprekend thema.
Het doel van dit internationaal jaar is om de gezinslandbouw c.q. het gezinsbedrijf in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen m.b.t. het agrarisch-, omgevings- en sociaal beleid, teneinde het thema hoog op de nationale agenda van de lid landen van de VN te krijgen.
De Agrarische Raad van de VHP roept een ieder op die een bijdrage te leveren heeft aan de ontwikkeling van de agrarische sector in ons land, met name het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij om in dit international jaar, byzondere aandacht te schenken aan de belangrijke rol die gezinsbedrijven vervullen in de landbouw en de voedsel voorziening.
Voorts dienen er condities te worden gecreeerd, zodat de gezinsbedrijven deze rol ook in de toekomst kunnen blijven vervullen.
De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) wil met het thema van dit internationaal jaar de aandacht vestigen op de rol van de gezinslandbouw bij de voedselvoorziening, de bestrijding van honger en armoede en het verbeteren van de middelen van bestaan, waarbij tegelijkertijd het milieu en de biodiversiteit beschermd worden.
Waarom is het gezinsbedrijf zo belangrijk?
– Gezins- en kleinschalige landbouw zijn onlosmakelijk verbonden met de mondiale voedselzekerheid.
– Het gezinsbedrijf zorgt voor behoud van traditionele voedselproducten, maar draagt ook bij aan de bescherming van de agro-biodiversiteit en het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen.
– Het gezinsbedrijf biedt een kans om locale economieën, vooral in combinatie met specifieke beleidsmaatregelen, die gericht zijn op sociale bescherming en het welzijn van de gemeenschappen, te stimuleren.
De Agrarische Raad van de VHP zal indachtig de doelstellingen van het internationaal jaar, in samenwerking met boeren organisaties en andere stakeholders activiteiten ontplooien, gericht op ondersteuning, stimulering en versterking van de familie bedrijven.

error: Kopiëren mag niet!