Stimuleren kassenteelt in Suriname

Stimuleren van de kassenteelt in SurinameSamen met het UNDP – Small Grants Program heeft Suriname Business Centre (SBC) een contract ondertekend. Het gaat om een kassenteeltproject ingediend bij het UNDP door SBC. Het project “Stimuleren van de kassenteelt in Suriname” wordt gezamenlijk gedragen door SBC, het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), het ministerie van Handel en Industrie (HI) en Microkredieten Unit. Het project is deze week goedgekeurd voor bijna US$ 40.000. Hiermee kunnen veel van de doelstellingen die al op papier staan, aangepakt worden. De stakeholders zullen de boeren in het veld benaderen vanuit diverse organisaties en in verschillende districten en zich bezig houden met community development. ‘In Santodorp ligt de start en van daaruit gaat men verder’, laat general manager Gilbert van Dijk weten. “De overstap van veld naar kas zal geleidelijk gebeuren”, aldus Van Dijk. “LVV zal de deskundigheid aanleveren en leiding geven.” Vanuit Suriname Business Centre wordt gekeken naar het zakelijke gedeelte. Kassen bieden de mogelijkheid om gericht te telen en goede producten, insecticide-vrij te produceren. Deze productie heeft de mogelijkheid om een exportproduct te worden.
De overstap van veldlandbouw naar kassenteelt draait om de ontvankelijkheid van de mensen. “Mensen in het veld zien nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen”, vindt Van Dijk. Met deze nieuwe invloeden wil SBC voor een mindshift zorgen. “Die andere manier van denken zal een fundering krijgen wanneer inkomsten gegarandeerd worden. Wanneer inkomsten gegarandeerd zijn, dan klampen mensen zich vast aan de nieuwe mogelijkheden die door de mindshift gebeuren.”

error: Kopiëren mag niet!