Lange vuurwerkperiode marteling voor dieren

VUURWERK dierenbeschermingDe lange vuurwerkperiode is een ware marteling voor dieren. Wachtkamers van dierenartsen zitten rond de kerst en jaareinde vol getraumatiseerde dieren en viervoeters met beschadigingen aan het oor, oog en de blaas. Het afschrikwekkend geluid van meterslange pagara’s drijft gestreste honden ertoe zichzelf op te hangen. Dierenarts Leontien Banse-Issa maakt zich nog steeds ernstig zorgen over de passieve houding van de overheid, die ondanks het verzoek van de Stichting Dierenbescherming niets onderneemt om de dieren in protectie te nemen. ‘We zijn al jaren bezig om van de overheid gedaan te krijgen om de vuurwerkperiode in te korten. Er wordt elke keer beloofd dat men er uitvoering aan zal geven, maar er wordt niets gedaan’, zegt de dierenarts, die ook voorzitter is van de stichting.
Banse begrijpt dat oudjaarsviering met vuurwerk onderdeel vormt van de Surinaamse cultuur en traditie, maar onderstreept echter dat nergens ter wereld de vuurwerkperiode wekenlang duurt, zoals in Suriname. Het dagenlange pagaragekletter en de scherpe lichtflitsen zijn niet alleen traumatisch voor de dieren, maar ook voor de zieke mens en voor personen die willen genieten van een goede nachtrust. De stichting heeft samen met de Henk Abrahams Stichting, waarvan Cynthia Ashruf tot juli nog de trekker was, twee keer een petitie met handtekeningen ingediend om de aandacht van de overheid te vragen voor dit onderhavige en voor het fenomeen waarbij vrijwel dagelijks honden worden vergiftigd. Op geen van deze petities is naar behoren gereageerd, merkt Banse op. In het belang van de gezondheid van zowel mens en dier pleit ze voor het terugbrengen van de vuurwerkperiode van tien naar hooguit twee dagen. De afschietperiode was vorig jaar gesteld van 27 december tot 2 januari.
Inkorting afschietperiode in het verschiet
Dagblad Suriname verneemt dat de regering van plan is de afschietperiode verder in te korten, maar kon nog geen bevestiging krijgen hierover. Dieren zijn vanwege de structuur van hun gehoororgaan uiterst gevoelig voor geluid. Het geluid van een keiharde klap is voor hun niet normaal. Als ze gedurende dagen worden blootgesteld hieraan kan dit op den duur beschadiging teweegbrengen aan hun gehoor. Ook de felle en continue lichtflitsen van het vuurwerk roept paniekreacties op die zorgen voor allerlei fysieke en psychische kwalen bij de dieren. Wegrennen voor het geluid heeft ook tot gevolg dat ze op den duur van thuisbasis verdwaald raken. Ook het gooien van vuurwerk in de goot, dat als een kick wordt ervaren door kwajongens, maar voor de dierenwereld desastreus is. Het kan leiden tot sterfte van vissen. Hopelijk neemt de Commissie Ordening Vuurwerkgebeuren inderdaad nog het besluit om in het belang van de (zieke) mens en het dier de afschietperiode dit jaar verder te beperken.

error: Kopiëren mag niet!