Salesman afgestraft met een jaar voor vervalsing en verduistering

Hein Velland moet een jaar brommen. Hij werd gisteren schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en verduistering in persoonlijke dienstbetrekking. In de periode vanaf 1 januari 2011 tot en met 22 januari 2013 heeft hij SRD 300.000 van zijn werkgever ten eigen bate aangewend. Uit het dossier blijkt dat deze verdachte werkzaam was als salesman bij een bedrijf. Hij leverde belkaarten aan winkels. De verdachte verkocht de belkaarten contant, maar hij schreef een rekeningbon uit. Hij hield zijn werkgever drie jaren voor de gek en benadeelde hem op deze manier. Toen men erachter kwam, werd Velland de mogelijkheid geboden om verder te werken en maandelijks een bepaald bedrag af te lossen. De verdachte maakte echter misbruik van deze gelegenheid. Hij begon op den duur weer met de oude praktijken. In januari dit jaar liet hij het werk en in april deed men aangifte hierover bij de politie.
De openbare aanklager, Reshna Jhinkoe, achtte valsheid in geschrifte en verduistering wettig en overtuigend bewezen. Zij eiste tegen Velland een gevangenisstraf van anderhalf jaar onvoorwaardelijk met aftrek. Velland is eerder veroordeeld voor diefstal middels braak.
Advocaat Hedley Derby pleitte voor strafvermindering. Hij gaf aan dat hij zich niet kan indenken dat de werkgever de verdachte weer op de zelfde post laat werken. Bovendien werd er maandelijks een bedrag tussen SRD 1800 en SRD 2000 ingehouden. Velland kwam niet uit en bedacht weer een mogelijkheid om aan geld te komen. De raadsman gaf aan dat zijn cliënt de zorg heeft van 7 kinderen. Hij verzocht bovenal om rekening daarmee te willen houden en een gepaste sanctie te willen opleggen.
Rechter Albert Ramnewash merkte op dat er in de inlichtingenstaat van de verdachte 4 kinderen zijn vermeld. Zoals gevorderd achtte de magistraat vervalsing en verduistering in persoonlijke dienstbetrekking wettig en overtuigend bewezen. Hij veroordeelde Hein Velland tot een onvoorwaardelijke celstraf van een jaar met aftrek en gelastte tevens zijn gevangenneming.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!