Sanctie opgelegd voor mishandeling

De 42-jarige Imro Gezius heeft een celstraf opgelegd gekregen van 6 maanden geheel onvoorwaardelijk. Met dit vonnis komt de veroordeelde in het weekend op vrije voeten. Op de rechtszitting werd een mes als stuk van overtuiging overlegd aan de rechter. Gezius verklaarde hierop dat het mes niet aan hem toebehoort. Juist de aangever zou gewapend met een mes op hem zijn afgekomen. Volgens verklaring van de veroordeelde was hij werk gaan zoeken op het adres van de aangever. Hij zou eerder stagiaires op het adres hebben gezien.
De verklaring van Gezius beschouwde de vervolging als een leugen. Volgens officier van justitie Reshna Jhinkoe zijn de aangever en zijn echtgenote al 47 jaren op het adres woonachtig. Voor haar is het wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot diefstal middels geweld. Gezius was eerst bij de poort. Zonder toestemming begaf hij zich op het erf en vervolgens in de woning. De eigenaar had hem al door. Op het moment toen Gezius zich in de woning wilde begeven, werd hij aangevallen door de eigenaar. Zij raakten verwikkeld in een worsteling. De echtgenote hoorde gestommeld en kwam naar de benedenverdieping alwaar de twee mannen in een vechtpartij verwikkeld waren. Zij rende weer naar boven en kwam gewapend met een houwer terug en bewerkte de rover daarmee. Daarna probeerde zij de politie in te schakelen, maar de telefoon werd door de veroordeelde weggeslagen. Als gevolg van dit alles heeft de benadeelde behoorlijke letsels opgelopen. Zijn gezondheid gaat steeds achteruit. De vervolging eiste een onvoorwaardelijke celstraf van 10 maanden met aftrek.
Advocaat Hedley Derby kon zich niet terug vinden in de eis van de vervolging. De raadsman kwam niet tot het bewezen feit. Hij verzocht kantonrechter Albert Ramnewash om zijn cliënt integraal vrij te spreken. Indien de rechter onverhoopt toch tot een bewezen feit komt, verzocht de raadsman om een zodanige straf op te leggen dat zijn cliënt binnen een korte termijn op vrije voeten komt. Ten aanzien van de poging tot diefstal middels geweld is volgens de raadsman niets bewezen.
Gezius maakte in zijn laatste woord kenbaar dat hij niet met een slecht voornemen ter plekke was. Hij was werk gaan zoeken toen hij door de aangever werd aangevallen. Hij verzocht de magistraat om hem in vrijheid te stellen, zodat hij de kerstdagen met zijn familie kan meemaken.
Rekeninghoudend met de ernst van het feit en de persoon van de verdachte kwam de rechter tot een eindoordeel dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling. De magistraat legde hem voor de strafbare handelingen een sanctie op van 6 maanden onvoorwaardelijk met aftrek. De veroordeelde heeft het feit op 7 juni begaan. Met de opgelegde sanctie komt Gezius over enkele dagen op vrije voeten.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!