Districtscommissarissen krijgen nieuw uniform

Dc Roline Samsoedien en oud-dc Mandrachaldebie Ghisaidoobe in de traditionele kakipakken (foto: DBSarchieffoto)
Dc Roline Samsoedien en oud-dc Mandrachaldebie Ghisaidoobe in de traditionele kakipakken (foto: DBSarchieffoto)
De witkleurige en kakikleurige pakken die de districtscommissarissen aantrekken, zijn oud en achterhaald. Vooral het hoofddeksel dat de vrouwelijke dc’s op moeten, geeft hen een mannelijke uitstraling. De commissie, die belast is met deze kwestie, is over het ontwerp en de kleur nog aan het beraadslagen, zegt de deken van de districtscommissarissen in Suriname, Roline Samsoedien, aan Dagblad Suriname. Niet alleen de kleding van de dc’s, maar ook die van de bestuursdienst en de dignitarissen zullen vervangen worden. Samsoedien zegt met klem dat er heel veel werk aan de winkel is voordat de nieuwe uniformen een feit zijn. Er wordt ernaar gestreefd om het model in januari van het volgend jaar aan betrokkenen te presenteren. Indien zij zich kunnen terugvinden in het model en de kleur, rest alleen nog het vervaardigen van de kleding.
Enkele bedrijven hebben al een ontwerp ingediend. Er is nog geen finaal besluit genomen. Alle uniformen zijn namelijk bij staatsbesluit vastgesteld. Wijziging van het uniform betekent ook wijzigingen aanbrengen in het staatsbesluit. De uniformen van de dc’s dateren namelijk uit de koloniale periode. In die periode waren er slechts mannelijke dc’s. Maar toen ook vrouwen tot dc’s benoemd werden, is de kleding niet aangepast aan de vrouwelijke charmes. Vooral het hoofddeksel voor de vrouwen, hierin moet verandering komen, beklemtoont Samsoedien. Er zal een duidelijk onderscheid zijn tussen man en vrouw. Zo wordt er gebrainstormd in de richting van een bolhoed voor de vrouwen.
Het nadeel binnen deze dienst is het ontbreken van een kledingmeester, een vaste kleermaker. De dc’s, dignitarissen en de bestuursdienst moeten hun uniform zelf laten vervaardigen. Vanwege het ontbreken van een kledingmeester gaat de uniformiteit van het kleidingstuk totaal verloren. Dit is vooral sterk merkbaar bij de bestuursdienst. ‘De stoffen verschillen van elkaar. Er is geen uniformiteit.’ Persoon A gaat bijvoorbeeld naar een professionele kleermaker, terwijl persoon B genoegen neemt met een amateur-kleermaker’ De personen willen het namelijk zo goedkoop mogelijk houden en niet teveel uitgeven aan een goed uniform. Ook is het zo dat de bestuursdienst een hoofddeksel op moet. In de praktijk wordt het hoofddeksel achterwege gelaten. ‘Dat is heel storend’, aldus Samsoedien.
Samsoedien geeft desgevraagd te kennen dat er beslist geen groot geldbedrag gepaard gaat met de wijziging van de kleding. Er wordt een aanbesteding gehouden voor het vervaardigen van de kleding. Deze zal uit de begroting van het ministerie van Regionale Ontwikkeling betaald worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: