De sociale kleur in ‘fashion’

Eddytude 1
Eddytude 2Team Eddytude bestaat uit Gebi Seedorf, Omaira Toelsie en Edward Olivier (van hem is de naam Eddytude). Ze willen hun stempel drukken op de modewereld. Het doel is om een breder aanbod te creëren van donkere modellen die zelf creatief kunnen meedenken tijdens het proces van het schieten van het perfecte plaatje.
Talentontwikkeling
“We houden ons bezig met fashion-talentontwikkeling”, zegt Seedorf. Hiervoor scouten ze op de straten en bieden ze workshops aan. Afgelopen week vond de eerste workshop plaats van Team Eddytude. Deze werd geleid door de uit Nederland afkomstige theatermaakster Caroline van Leerdam. Gebi vertelt verder dat hun werkwijze meerdere principes omvat. “Er zit fashion, lifestyle en art in. Hoe presenteren onze mensen zich? Hoe verkopen ze zich? Hoe komen ze die markt op?” Aan de kleinere workshops kan men kosteloos deelnemen. Voor de grotere workshops zal men wel een bijdrage moeten betalen. “We worden niet gesubsidieerd, nog niet!”
Zoveel kleur in de wereld
Het idee is ooit ontstaan bij Olivier die vond dat er meer donkere gezichten in modebladen te zien moeten zijn. “We hebben een Naomi Campbell die al jaren één van de weinige gezichten is. Maar er is meer dan dat. De wereld bestaat uit meer kleuren en daarnaast kopen donkere mensen ook producten als Dreft, die willen zich ook kunnen identificeren met zo een merk. Maar er zijn bijvoorbeeld ook mannen die afwassen. Ik denk dat als meer donkere modellen zijn die het werk goed kunnen, de bureaus ze ook aan zullen nemen!” Hij denkt niet dat dit stukje vooral bij de adverteerder ligt. “Er zijn genoeg donkere mensen die ook adverteren, die ook modellen nodig hebben.”
Meer Surinaamse gezichten op billboards
Seedorf vult daarbij aan dat het mooi zou zijn als mensen zich meer kunnen identificeren met de gezichten van mensen op grote billboards. “We zijn bezig met een aantal bedrijven in Suriname, kijken of we ‘adcampaigns’ kunnen opzetten voor ze, ook een beetje om onze mensen die markt op te krijgen natuurlijk. Maar dat is vooral in een later stadium. Het zou toch mooi zijn als op de billboards van Shana iemand als Deborah Ravenberg te zien was, iemand die echt uit Suriname komt, in plaats van iemand die niemand kent. Er zijn al wat grote bedrijven in Suriname die dat doen, maar ik denk dat het beter en meer kan!”
Geen gangbare mooiboys
Bij het scouten letten ze op mensen met die speciale blik in hun ogen. “Het zijn mensen die er altijd iets anders uitzien. Het is nooit het stereotype! We willen mensen laten zien dat hetgeen ze hebben met de juiste belichting of begeleiding ook prachtig kan zijn”, zegt Edward. “Een ‘mooiboy’ zoals dat hier gangbaar is, is niet dat waar wij naar op zoek zijn”, aldus Gebi. “We zijn op zoek naar een uiterlijk dat het internationaal goed zou kunnen doen.” Binnen de castingwereld zijn er modellen die gekozen worden voor hun mooie koppen. Daarnaast zijn er ook de zogenaamde extra’s, mensen die misschien buiten het schoonheidsideaal vallen maar juist daardoor weer zo uniek zijn. “We willen van de extra’s een goed model maken en ook andersom!”
Verder kijken met meer vaardigheden
Het is niet de bedoeling dat Team Eddytude ook op zoek gaat naar werk voor hun modellen. “We gaan ze wel leren hoe ze dat moeten doen. Met goede foto’s willen we ook zorgen dat ze zich online kunnen presenteren op een goede manier. Veel modellenbureaus scouten tegenwoordig ook online”, aldus Edward. Gebi wil de toekomstige modellen verder laten kijken dan Suriname en het Caraibisch gebied. “Er is meer dan dat. En wat wij ze daarbij kunnen bieden is het verbeteren van hun vaardigheden. We werken ook met hen vanuit de visie van de fotograaf.” Binnen de modewereld zijn fotografen erg belangrijk en modellen dienen goed met hen samen te werken. Ze moeten kunnen aanvoelen waar de fotograaf heen wilt op conceptueel gebied en ook daar wil het drietal hun pupillen in trainen.
Kleine obstakels overwinnen
Richard Kuils is een van de mensen die is gescout door Team Eddytude. Hij was met enkele vrienden toen hij werd gekozen. “Ik had altijd wel belangstelling om in die wereld te komen. Dus ik was wel verrast toen ik werd gevraagd. Ik zie het als een kans om me verder te ontwikkelen in deze business. Toen ik uiteindelijk een bericht kreeg dat ik was geselecteerd, had ik geen beltegoed om te reageren”, zegt hij lachend, “maar na overleg met mijn zus en moeder besloot ik toch snel actie te ondernemen.” Het team zal ook workshops verzorgen om hun mensen meer bewust te laten worden van hun uiterlijke kwaliteiten. Een goede zet want als we Richard vragen of hij begrijpt waarom hij eruit is gepikt, zegt hij in alle eerlijkheid: “Nog niet echt…” Met het volgen van die eerste workshop heeft hij in ieder geval een goede eerste stap gezet, en zijn inzet getoond door zijn kans te grijpen en zich niet laten tegenhouden door een kleine hindernis als dat van het beltegoed!

error: Kopiëren mag niet!