Haitianen in Suriname weten weinig over historie moederland

Haitianen die in Suriname wonen, hebben weinig kennis over de geschiedenis van het moederland. Dit maakt de consul van Haïti in Suriname, Alex Jospitre, bekend tegenover Haiti Libre, een nieuwssite. Voor 8 van de 10 jonge Haitianen in Suriname betekent ‘18 november’ niets voor hen. 18 november is een nationale vrije dag in Haïti, de dag waarop de rebellen de Franse troepen versloegen te Vertières in 1803. Zes van de 10 volwassen Haitianen in Suriname weten ook niets van deze dag, “La Bataille de Vertières”. Slechts 1 van de 10 Haitianen in Suriname weet over Capois Lamort’s heldendaden tijdens de slag van de rebellen met de Fransen. Deze strijd leidde tot de onafhankelijkheid van Haïti. Jospitre zal zich committeren om de rijke cultuur en unieke geschiedenis van Haïti onder zijn landgenoten in Suriname te promoten.

error: Kopiëren mag niet!