Van Dijk, Soekhai en Alibux winaars Boks.sr-debat

Van Dijk, Soekhai en Alibux winaars Boks.sr-debatNegen ‘Young Professionals’ hebben woensdagavond meegedaan aan het eerste grote live Boks.sr-debat in de KKF-hal. Gewapend met scherpe en duidelijke argumenten gaven de 9 debaters hun meningen over de 3 stellingen van de avond. Het goed opgekomen publiek zwaaide met rode en groene kaarten om zo ook zijn mening te geven. De 3 stellingen varieerden van homoseksualiteit tot jongeren in de politiek en racisme. De eerste twee stellingen waren vooraf bekend bij de debaters, terwijl de laatste stelling een “Mystery-stelling” was waarbij de debaters het moesten hebben van hun algemene kennis.
De winnaar werd advocaat Nayla van Dijk, terwijl Dhiradj Soekhai werd uitgeroepen tot second best debater en werd ‘gehighlight’ voor zijn “political campaigning”. De derde prijs ging naar Gulshan Alibux. De jury had wat extra tijd nodig om uit de negen deelnemers de beste aan te wijzen. De discussies verliepen fel en het publiek deed enthousiast mee. Vooral bij de laatste stelling die ging over racisme in Suriname, liepen de emoties merkbaar hoog op bij de contestanten. Volgens Soekhai is er wel sprake van racisme in Suriname, maar dat bepaalt gelukkig niet het algemene beeld. “We moeten trots zijn op ons land als we vergelijken met andere landen in de wereld. Dat wat we hebben, moeten we koesteren en uitbreiden.” Er is geen land ter wereld waar racisme helemaal niet voorkomt. “Gelukkig kennen we geen etnische zuiveringen en op racisme gebaseerde rellen in Suriname.” De jury bestond uit Henk Naarendorp, Rosita Leeflang en Clifton Braam.
Het evenement begon in de middaguren met twee workshops over ‘Debatteren’ en ‘Campagne voeren’ verzorgd door het Bureau BKB en Guilly Koster uit Nederland. Ook Jörgen Raymann werd als speciale gast gehaald om een motivational speech te houden. Rayman arriveerde dinsdag in Suriname en is donderdag weer teruggekeerd. Zoals bekend van de komediant, hing het publiek letterlijk aan zijn lippen en raakte duidelijk gemotiveerd door het succesverhaal van Jörgen die slechts met een NF 500 arriveerde in Nederland en ondanks de vele tegenslagen zich opwerkte tot de befaamde Jörgen Raymann van “Raymann is Laat” en “Giray Coaching & Consultancy”.
Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling opende het evenement. De minister gaf aan dat het van belang is om onze jongeren op te leiden tot mondige, zelfbewuste en welbespraakte burgers, die in staat zijn om goed beargumenteerde discussies te voeren. Hierdoor leer je jongeren om zich te blijven ontwikkelen in algemene kennis. Hij bedankte Boks.sr voor het forum dat wordt geboden aan jonge Surinaamse professionals en sprak de hoop uit dat het niet bij deze keer blijft.
De directeur van Wereldoproep, William Valkenburg, die speciaal voor dit evenement is afgereisd, gaf aan verrast te zijn met het succes van Boks.sr en dat er veel meer draagvlak nodig is om het uit te breiden en te verbeteren. Hij riep potentiële partners op om het concept van Boks.sr te ondersteunen. De enige partners van Boks.sr zijn Radio10 en de AHKCO.

error: Kopiëren mag niet!