Directie Integra Marine en bond bij Bemiddelingsraad

Directie Integra Marine en bond bij BemiddelingsraadVolgens Robby Berenstein, bondsvoorzitter bij de Algemene Bond van Havenarbeiders, is de actie van de vakbond succesvol. Berenstein zegt dat er al een beweging op gang is. De directie van Integra Marine is gestapt naar de Bemiddelingsraad. De bond werd gisteren opgeroepen door de Bemiddelingsraad voor overleg. Berenstein zegt dat het over grootste deel van de werknemers gisteren aanwezig was in het bondsgebouw. Het actieparool is consequent opgevolgd. Er is nu een forum in zicht, waar partijen met elkaar aan tafel kunnen gaan. Het gaat allemaal om de verbetering van de positie van de werknemers.
Integra Marine wil de bond niet erkennen, omdat er mensen van een concurrerend bedrijf in het bestuur van de bond zouden zitten. De leden bepalen wie er allemaal in het bestuur komt te zitten, zegt Berenstein. Enkele werknemers hebben een schrijven gehad per deurwaardersexploot. In het exploot maakte de directie kenbaar dat de werknemers onrechtmatig verzuimen en er consequenties daaraan zullen worden verbonden. De bond reageerde dat de mensen niet uit zichzelf zijn weggegaan. En dat dit allemaal een gevolg is van een collectieve actie. Berenstein zegt dat alleen de rechter kan vaststellen als de werknemers onrechtmatig bezig zijn.
De vakcentrale C-47 heeft vorige maand nieuw leven geblazen in de Algemene Bond van Havenarbeiders (ABHA), waarin alle stuwadoors werkzaam op de haven vertegenwoordigd zijn. ‘De ABHA was enkele jaren niet meer actief, vanwege veranderingen die waren ingetreden in de structuur van de Nieuwe Haven’, zegt C- 47 voorzitter Robbie Berenstein. ‘De voor de arbeiders onveilige situatie op de haven, hun onduidelijke rechtspositie en onredelijke salariëring zijn zaken die voldoende aanleiding hebben gegeven de bond te heractiveren’, zegt de vakbondstopper. In de ABHA zijn alle stuwadoors opgenomen die werkzaam zijn bij Integra Marine, DP World Paramaribo en VSH United, de drie op de haven opererende stuwadoorsbedrijven. De zaak was toen voorgelegd aan de dienst Arbeidsinspectie ter bemiddeling.

error: Kopiëren mag niet!